Elijah Cummings (1951-2019)

Elhunyt Elijah Cummings, az amerikai képviselőház ellenőrzési bizottságának demokrata párti elnöke, marylandi képviselő.

A bizottság, amelyet vezetett, a képviselőház fő vizsgálóbizottsága, és két másik bizottsággal együtt részt vesz a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos elmozdítására irányuló eljárás (impeachment) megindításához szükséges vizsgálatban.

A vizsgálatot Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetése ügyében indították el, amelyről egy névtelen bejelentő – sajtóinformációk szerint a hírszerzés egyik munkatársa – tett panaszt az illetékes hatóságoknál.

A 68 éves Cummings a Johns Hopkins kórházban hunyt el csütörtök hajnalban, miután hosszú idő óta meglévő egészségügyi problémái után komplikációk léptek fel nála, és emiatt beszállították a kórházba – közölte hivatala, amely hozzátette, hogy bővebben később adnak tájékoztatást. A CBS tévé értesülése szerint szív- és térdproblémái voltak.

Cummingsot először 1996-ban választották meg szövetségi képviselőnek, és január óta volt az ellenőrzési bizottság elnöke.

Az amerikai zsidó közösség azért gyászolja a képviselőt, mert mindvégig támogatójának és igaz barátjának tekintette, és mert Baltimore-ban nagyon sokat tett a zsidó és az afro-amerikai közösségek közti kapcsolatok erősítéséért.

Mint arról nyáron írtunk, az amerikai elnök amiatt volt kénytelen szembenézni a rasszizmus vádjával, hogy Twitteren élesen megtámadta az egyik baltimore-i körzet kongresszusi képviselőjét, Elijah Cummings-t, mivel a képviselő az elnök alkotmányos elmozdítását szorgalmazó mozgalom egyik leghangosabb vezéralakja.

Trumpot most patkányozás miatt rasszistázzák

A demokraták szerint az elnök a „patkányok által fertőzött” jelzőt az szegénységben élő afro-amerikaiakra értette.