„Ne legyen bolond!” – ajánlja Trump Erdogannak

A Fehér Ház nyilvánosságra hozta Donald Trump amerikai elnök Erdogan török elnöknek küldött levelét, miután komolyan támadták a törökök szíriai inváziójával kapcsolatos hallgatásáért. Az amerikai vezető szerint „nagyon erőteljes figyelmeztető levelet” a The New York Times is közölte.

Trump elnök szerdán kijelentette, hogy nem ad zöld utat Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a török ​​erők Szíria északi részében történő bevetéséhez, hozzátéve, hogy „nagyon erőteljes figyelmeztető levelet” írt napokkal az amerikai csapatoknak a térségből való kivonására vonatkozó, korábbi bejelentését követően. A diplomáciában meglehetősen szokatlan hangvételű levél az alábbiakban olvasható.

„Kedves Elnök úr!

Kössünk egy kedvező alkut! Ön nem akarhat felelős lenni több ezer ember haláláért, én pedig nem kívánok felelős lenni a török gazdaság megsemmisítéséért – de az leszek. Ennek példáját már korábban mutattam a Brunson lelkipásztor körüli ügyben.

Keményen dolgoztam azon, hogy megoldjuk közös problémáinkat. Ne hagyja, hogy a világ csalódjon Önben. Képes arra, hogy egy jó megállapodás szülessen. Mazloum tábornok hajlandó Önnel alkudozni és hajlandó kompromisszumokat hozni, olyanokat, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Bizalmasan mellékelem Önnek levelét, melyet nemrég kaptam kézhez.

A történelem kedvezően fog Önre visszatekinteni, ha a helyes és humánus megoldást választja. Azonban ha nem jó dolgok történnek, Önre örökre ördögként fog tekinteni. Ne legyen kemény fickó! Ne legyen bolond!

Később hívni fogom, üdvözlettel,

Donald J. Trump

Donald Trump amerikai elnök levele Erdogan török elnöknek