Netanjahu új koalíciós ajánlattal kereste meg Ganzot

A javaslat az új vallási jogszabályok teljes befagyasztását tartalmazza, és a vallásos pártok hivatalos megállapodását arra vonatkozóan, hogy hajlandóak szerepet vállalni egy Jair Lapidot is magában foglaló kormányban.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök új javaslatot terjesztett elő a Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz számára a vallás és az állam kérdéseivel kapcsolatos koalíciós megállapodás keretrendszerét illetően, amelyet a haredi pártok is elfogadtak – írja az Arutz7.

A keretrendszer magában foglalja a sorozási törvénynek a Sász-párti politikus, Ariel Atias által kidolgozott tervezet szerinti jóváhagyását – azaz olyan formában, amelyet még a Védelmi Minisztérium kezdeményezett, ám a célokat kormányhatározat fogja meghatározni, nem pedig a jogalkotás.

A keretrendszer tartalmaz továbbá egy törvénycikket, amely a vallás és az állam kérdéseire vonatkozó teljes status quo-t célozza, azaz mindennemű új vallási jogszabály befagyasztását.

Ezenkívül a javaslat a haredi felek hivatalos beleegyezését is tartalmazza arra vonatkozóan, hogy hajlandóak részt venni egy olyan kormányban, amelyben a Kék-Fehér kettes számú vezetője, Jair Lapid meghatározó szerepet tölt be. A közlemény szerint a javaslatot Netanjahu a haredi pártok jóváhagyásával nyújtotta be a Kék-Fehér vezetésének.

Mindazonáltal erősen kétséges, hogy a jelenlegi javaslatnak van-e valódi esélye arra, hogy átbillentse a koalíciós tárgyalásokat a holtponton, különös tekintettel arra a tényre, hogy Netanjahu kormányalakításra vonatkozó megbízása kevesebb mint egy héten belül lejár.

Ganz faképnél hagyta Netanjahut

A Likud ragaszkodik ahhoz, hogy nem önálló pártként tárgyal, hanem csakis az általa megteremtett jobboldali-vallásos blokk nevében – s ez komoly kompromisszumot igényelt a volna a vallás és az állam kapcsolatának számos kérdésében.