Kezd elege lenni a gázaiaknak a Hamász vezette tüntetésekből

A terrorszervezet által irányított Gázai övezet lakói már nyíltan merik kritizálni a 18 hónapja tartó, az izraeli határ mentén zajló tüntetéseket, amelyben többszáz palesztin vesztette életét – írja a The Times of Israel.

Ahmed Abu Artima az egyike volt a „Visszatérés menete” néven ismertté vált, az izraeli határ mentén minden pénteken megszervezett tüntetéssorozat elindítóinak. Az volt a céljuk, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az övezetben élő kétmillió ember helyzetére.

Már ő is a gázaiak azon egyre növekvő csoportjába tartozik, akik úgy vélik, a tüntetések irányt vesztettek. A 18 hónapon át tartó demonstráció és határmenti összetűzések kevés eredményt tudnak felmutatni százak halálával és sebesülésével szemben.

Sok gázai kezdi megkérdőjelezni, vagy akár kritizálni is a Hamász vezette tüntetéseket, ami ritkaságnak számít egy olyan területen, ahol az ellenvéleményt nem igazán tolerálják Gáza urai.

Néhány hónapja Abu Artima elkezdte szervezni a saját, alternatív tüntetését. Múlt szerdán néhány tucatnyi palesztin gyűlt össze a határkerítés közelében, hagyományos népi táncokat és énekeket adtak elő, közben verseket mondtak, beszédeket tartottak helyi közösségi vezetők. Gyerekeket tevékkel vitték körbe, tradicionális, hímzett nyergeken.

Abu Artima könnyes szemmel nézte a tüntetést. Valami ilyesmit képzelt el, amikor más, fiatal aktivistákkal kitalálta, hogy alakítsanak ki egy nagy sátortábort a határkerítés mentén.

Ezt tartja olyan demonstrációnak, amely a legbiztonságosabb módon juttatja el az üzenetüket.

Kéthetente szervezik meg a tüntetéseket, amelyek éles ellentétben állnak a fő, pénteki demonstációkkal.

A Hamász és más gázai terrorcsoportok által szervezett demonstrációkat az égetett abroncsok fekete füstfelhője kíséri. A tüntetők köveket dobálnak izraeli katonákra, akik könnygázzal és lövésekkel válaszolnak. Számos alkalommal megpróbáltak átjutni a határkerítésen, ez néha sikerült is.

A terror napja Gázánál

Az 50 ezer palesztin tüntetőből délutánra már csak 6 ezer maradt demonstrálni a gázai határon, korábban többen gránátokat dobtak az izraeli katonákra.

Amikor elkezdődött a tüntetéssorozat, a Hamász gyorsan rátelepedett a népszerű eseményre, és a békés tüntetést erőszakos demonstrációvá alakította.

Irányítása alatt palesztinok ezrei vonulnak minden pénteken a kerítés öt pontjára, farkasszemet nézve a magaslatokon és mesterlövész állásokban lévő izraeli katonákkal.

Az izraeli katonák éles lőszerrel, gumilövedékkel és könnygázzal védekeznek, Jeruzsálem szerint ez legitim védekezés a támadásokkal és határsértésekkel szemben.

A Hamász szerint a mai napig is minden pénteken megszervezett, néhány ezer tünettő részvételével zajló tüntetéssorozat célja rábírni Izrael a blokád feloldására.

A tüntetések azonban keveset tettek a Gázai övezetben tapasztalható életkörülmények javítása érdekében, közben viszont nagyon sokan haltak meg.

A gázai központú al-Mezan jogvédő központ adatai szerint a tüntetések kezdete óta 211 palesztin tüntetőt halt meg éles lőszertől, többségük fegyvertelen volt. Közülük 46-an 18 év alattiak voltak. Több mint 18 ezren sérültek meg. Egy izraeli katona is meghalt.

A Hamász az eheti tiltakozást a gyerekmártírok tiszteletére szervezi, közben az ENSZ humanitárius ügyekért felelős koordinátora, Jamie McGoldrick mindkét oldalt arra szólította fel, hogy védjék meg a gyerekeket.

fotó: EPA/MOHAMMED SABER

„Fiúkat és lányokat soha nem lehet célpontként kezelni, nem lehet őket kitenni veszélynek, vagy bátorítani őket, hogy vegyenek részt az erőszakban”

— mondta az ENSZ illetékese.