Zenés életrajzi játékkal emlékeznek Szenes Hannára

Új zenei album is készül az cionista zsidó mártírról, aki ellenállóként és költőként is hatalmas űrt hagyott maga után. Az alkotók iskolákban is játszák majd a SabbathSong előadását. 

„Szenes Hanna élete, munkássága és bátorsága példa lehet a mai értékvesztett ifjúság számára”

– mondta lapunknak Masa Tamás a SabbathSong klezmer együttes alapítója, a CleanArt Társulat művészeti vezetője, aki a napokban fejezte be Szenes Hannáról szóló zenés előadásuk próbáit.

A színpadi produkció – amelynek csütörtökön este lesz a bemutatója a Spinoza Házban – olyan koncertszerű előadás, amely három fő részből áll: Szenes Hanna versei és naplójegyzetei mellett több korabeli cionista dalt is hallhatnak majd a nézők.

Masa Tamás elmondta: felhasználtak új részleteket a 23 éves korában nyilasok által kivégzett zsidó hős nyilvánosságra került börtönleveléből, és Hanna édesanyja visszaemlékezéseiből is. Az előadást Masa Anita, Tamás felesége állította össze.

Magyar-izraeli hős — így szólt Szenes Hanna utolsó börtönlevele

A levél, amelyben a magyar-zsidó embermentő és mártír lány barátait és rokonait nyugtatja meg, Izrael Nemzeti Könyvtárában kerül kiállításra — írja a Jerusalem Post.

A SabbathSong nem most először foglalkozik Szenes Hanna műveivel. Évek óta játszák a britek által kiképzett, cionista ellenállóvá vált költőnő szerzeményeit, különféle, többnyire holokauszt megemlékezéssel kapcsolatos rendezvényeken. Viszont idén nyáron már külön darabot is rendeztek a tiszteletére a Szenes Színházban.

A Spinoza Zsidó Fesztivál keretein belül a mostani produkciónak is volt már egy premierje. A Szentkirályi György zenéjével kísért színpadi játékban azonban akkor még nem szerepeltek Szenes Iván betétdalok.

Vagyis a csütörtöki darab egyik fő különlegessége, hogy a mártírhalált halt Hanna versei mellett unokatestvérének, a népszerű és pár éve elhunyt Szenes Iván dalszerzőnek is hallható lesz pár műve.

A SabbathSong művészei – Masa Anita, Bódi Mónika, Masa Tamás – mellett Garai Róbert is fellép a Spinoza Ház színpadán, Budapest egyik legismertebb, részben zsidó tematikájú színházi előadótermében. Az eseményt még ez év végén egy önálló zenei album is megörökítheti. Masa Tamás szerint ugyanis Szenes Hanna szövegeiből hanglemezt készítenek.

Fotó: SabbathSong

A művész azt is elmondta, hogy a mostani előadásukra sok tanárt is meghívtak, elsősorban azért, hogy a produkcióval később minél több iskolába is elvihessék Szenes Hanna életét bemutató darabot.

Hanna hatalmas űrt hagyott maga után. Nagyon fiatal volt, mégis profetikus versei, önfeláldozó bátorsága komoly útmutatásként szolgálhatnak a mai utódoknak. Hátborzongató belegondolni abba is, hogy vajon mi lett volna belőle akkor, ha ő is olyan kort élhetett volna meg, mint a holokausztot túlélt unokatestvére, Szenes Iván.

– fogalmazott Masa Tamás.

Szenes Hanna azon tizenhét magyar zsidó egyike, akiket az akkori Palesztinában az angol hadsereg kiképzett, majd ejtőernyővel eljuttatott Jugoszláviába. Missziójuk a magyar zsidók deportálásának megakadályozására irányult volna. Hannát hamar elkapta a magyar hatóság, és a hírhedt Margit körúti fogházba vitték, ahol megkínozták, de ő nem volt hajlandó vallani.

Szenes ma Izrael egyik legismertebb háborús hőse, akiről évről-évre iskolákat, köztereket, díjakat neveznek el, de a világ számos pontján is méltó módon őrzik emlékét.

Szenes Hannát falfestmény formájában örökítik meg Amerikában

Október elejétől lehet látni a mártírhalált halt magyar származású zsidó kémről készített óriás falfestményt San Diegóban.