Szenes Hannát falfestmény formájában örökítik meg Amerikában

Október elejétől lehet látni a mártírhalált halt magyar származású zsidó kémről készített óriás falfestményt San Diegóban.

Amerika egyik legélhetőbb városában először rendeznek kizárólag nőknek szervezett, falfestő fesztivált. A Tokióban született, JUURI-ként ismert művész korábbi izraeli látogatásán hallott először Szenes Hanna történetéről – írja a The Jerusalem Post.

A lap kiemeli, hogy a napokban kezdőd amerikai rendezvény nemzetközi fellépői közül JUURI a zsidó államban tett kulturális célú kirándulásai során szerzett inspirációja már eredményezett Izraellel kapcsolatos falfestményeket.

Most a San Diego egyik művészeti negyedében zajló eseményen mutatják be október 4-én, pénteken hivatalosan is azt a képet, amelyet a művész a magyar nyilasok által 1944-ben kivégzett Szenes Hanna emlékének szentelt.

Az alkotás – együtt a féltucatnyi fesztiválozó munkájával – a jövőben sokak számára hirdetheti majd a 23 éves korában mártírhalált halt egykori Hagana-hős bátorságát.

Mindezt a Csendes-óceán partján fekvő, több millió turistát vonzó város egyik új művészeti negyedében.

Szenes Hanna 1939-ben emigrált Palesztinába, ahol csatlakozott a Haganához majd a brit hadsereghez is. 1944-ben a britek ejtőernyővel dobták le a Jugoszláviában. Édesanyját szerette volna megmenteni, aki Magyarországon maradt. Miután átlépett a  magyar határon, hamar elkapták és a hírhedt Margit körúti fogházba vitték, ahol megkínozták, de ő nem volt hajlandó vallani.

Szenes ma Izrael egyik legismertebb háborús hőse, akiről évről-évre iskolákat, köztereket, díjakat neveznek el, de a világ számos pontján is méltó módon őrzik emlékét. Budapesten évekkel ezelőtt egy aprócska parkot neveztek el róla az Erzsébetvárosban, Dombóváron pedig egy uszoda melletti domborművel tisztelegnek előtte.

Színpadra állították Szenes Hanna történetét Amerikában

A magyar származású zsidó legenda életéről szóló zenés monodrámát New Yorkban mutatták be.