Izraeli arabok konvojjal tüntetnek Jeruzsálemben a növekvő erőszak ellen

Az Egyesült Arab Lista képviselői találkozót sürgetnek a belbiztonsági miniszterrel, keményebb fellépést követelve az illegálisan fegyvert tartók és a szervezett bűnözés ellen – írja a Times of Israel.

A konvoj Majd al-Krumból, a 6-os főúton indul a főváros felé, egészen a kormánynegyedig, a demonstráció helyszínéig. Később a képviselők a belbiztonsági miniszterrel, Gilad Erdannal és a rendőrség vezetőjével, Motti Cohennal találkoznak. A csoport az idén már 73 ember halálát okozó illegális fegyvertartás és szervezett bűnözés ellen követel a jelenleginél keményebb szankciókat.

„Azt követeljük, hogy börtönbüntetés és magas bírságok legyenek kilátásba helyezve azok ellen, akik illegálisan tartanak fegyvert és szervezett bűnözésben vesznek részt”

– mondta Ayman Odeh, az Egyesül Arab Lista parlamenti képviselője.

„Kampányunk minden állampolgárt védeni kíván” – tette hozzá.

Az Egyesült Arab Liga párt két vezetője a demonstráción

Az arab közösségeket ért növekvő erőszak egyre nagyobb figyelmet vonz erre a problémára, ezt bizonyítja a múlt hétvégi több ezres tüntetés is.

A mostani demonstrációt Erdan miniszternek a rasszizmus vádját is kiváltó kijelentése is indokolta, ugyanis a belbiztonsági tárca vezetője egy hétfői rádióinterjúban azt mondta,

„az [arab] nagyon nagyon – és még ezerszer – nagyon erőszakos társadalom. Ez kultúrájukhoz tartozik. Sok nézeteltérés bírósági ügyként végzi, mert kést vagy fegyvert rántanak elő”.

Erdan egy másik kijelentése is nagy visszhangot kavart, hiszen azt mondta:

„egy anya minden gond nélkül engedélyt ad fiának, hogy az megölje a húgát, ha a lány egy, a család által nem kedvelt fiatalemberrel akar találkozni”.

A miniszter szerint kijelentéseit szövegkörnyezetéből kiemelve tálalták, elferdítve azok valódi mondanivalóját. Később egy Twitter üzenetben úgy védte meg igazát, hogy kijelentette:

„Az arab lakosság körében burjánzó erőszakot elsősorban a rendvédelmi erőknek kell megakadályozni. Az arab lakosság alapvetően törvénytisztelő”.

Gilad Erdan belbiztonsági miniszter

Az Egyesült Arab Lista második helyét elfoglaló Ahmad Tibi, parlamenti képviselő szerint Erdan magyarázkodása abból a szempontból igenis fontos, hogy elismeri, hogy az erőszak egy szűk kisebbséget jellemez csak a közösségből.

„Az Egyesült Arab Lista értékeli Erdan miniszter tegnap esti tisztázó kijelentését, miszerint nem azt gondolta mondani, hogy az arab lakosság összességében erőszakos – csupán kis része – míg a túlnyomó többségük törvénytisztelő

– mondta Ahmad Tibi.

Múlt szombat este egy 35 éves arab izraeli férfit, Bha’a Arart lőttek agyon az arabok lakta Jaljulia város központjában, a lövöldözésben két másik ember is megsérült. Ezt követően a Bayada nevű, szintén arabok lakta faluban lőttek agyon egy férfit, egy másikat pedig megsebesítettek.

A növekvő erőszak ellen többezres demonstrációk indultak, az ország több pontján, követelve, hogy a rendőrség tegyen többet az elharapódzó erőszak ellen.

Arab vezetők szerint az izraeli rendőrség nem foglalkozik kellő hatékonysággal az úgy nevezett becsületgyilkosságokkal, amelyek egy része a szervezett bűnözés számlájára írható.

Saríától sújtva: méltóságukért harcolnak a nők az iszlám társadalmakban

Ha a közel-keleti nők helyzetét három szóban próbálnánk összefoglalni, az a zaklatás, a korlátozás és az alávetettség lenne. Sokan azonban nem hagyják magukat.