„Isten aznap számba vett minket, és arra ítéltettünk, hogy éljünk”

Tíz amerikai is a jom kipurkor megtámadott zsinagógában imádkozott. Az információt Richard Grenell nagykövet tette közzé Twitter oldalán, és hozzátette: „mindannyian épségben vannak” – írja a Times of Israel.

„Megmenekültünk, egészségesek és elkötelezettek vagyunk” – mondta Rebecca Blady, egy amerikai zsidó közösségi vezető, aki maga is a zsinagógában volt a támadáskor.

„Valamilyen okból a támadó nem jutott be az épületbe. Isten aznap számba vett minket, és arra ítéltettünk, hogy éljünk”

– írta Blady Facebook oldalán.

„Jó pár órával később, a továbbra is szabadon mozgó fegyveres okozta fenyegetés tudatában, egy nagy rendőrségi busz vitt el bennünket a környékről. A neila (záró) imát már a buszon mondtuk, ott fújtuk meg a sófárt (kosszarvból készült kürt) is” – tette hozzá.

„Azért jöttünk, hogy a jelenlétünkkel támogassunk egy kisebb zsidó közösséget ezen a szent napon. Még mindig itt vagyunk és próbáljuk felfogni mi történt. De biztonságban vagyunk”.

A támadás után a rendőrség kimenekítette a zsinagógában imádkozókat

Az elkövetőt Stephan Balliet-ként azonosították. Nem tudott bejutni a zsinagóga épületébe, ahol 70-80 ember imádkozott, a dühös támadó ezért két embert lőtt meg az utcán, a zsinagóga előtt.

Max Privorozki, a Halle-I zsidó közösség egyik vezetője szintén a zsinagógában volt. „A biztonsági kamerákon láttuk, hogy egy felfegyverkezett, védősisakot viselő támadó próbál bejutni és rálőtt az ajtóra. Azonnal elbarikádoztuk a bejáratot és vártuk a rendőrséget” – mondta Privorozki.

„Mindent láttunk a kamerákon keresztül. Azt is, ahogy az utcán lelő valakit” – tette hozzá.

„Nagyon megijedtünk. Jom kipur volt, a telefonjaink ki voltak kapcsolva, de amint észleltük, mi történt, természetesen azonnal bekapcsoltunk egy telefont és értesítettük a rendőrséget”.

A németországi zsidó közösség arra kérte a német hatóságokat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a zsidó közösségek védelme érdekében, az egyre növekvő gyűlölethullám miatt.

Lövésnyomok a hallei zsinagóga ajtaján