Gulyás Gergely: „Ha Törökország visszaengedi a szíriai menekülteket, megérdemli támogatásunkat”

Az Index beszámolója szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter méltatta Törökország a kontinens stabilitásáért tett erőfeszítéseit is. A miniszter hozzátette, amennyiben Törökország igyekszik lehetővé tenni szír menekülteknek a hazatérést, úgy azt értékelni és támogatni kell.

Mint azt korábban megírtuk, az EU közös elítélő nyilatkozatát a török csapatok szíriai katonai akcióját illetően Magyarország vétózta meg, így az csak tegnap este 7 óra után, a török csapatok bevonulását követően került csak nyilvánosságra.

A hétfői szokásos kormányzati sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Index, internetes hírportál kérdésére elmondta, hogy Magyarország a végén elfogadta a nyilatkozatot, mert az elfogadható kompromisszumokat tartalmazott és mert nem kívánta a V4-ek közti egységet bomlasztani ebben a kérdésben.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter

Ugyanakkor: „A magyar diplomácia kifejezett álláspontja, hogy amennyiben Törökország annak irányába tesz lépéseket, hogy mintegy 4 millió szíriai menekült, akik jelenleg török menekültszállásokon vannak elszállásolva, visszatérhessen szülőhazájába, azt támogatnunk kell”.

Gulyás kijelentette, hogy hazánk ellenez mindenféle háborút, ugyanakkor mindkét oldal álláspontját egyaránt meg kell vizsgálni, hiszen amennyiben a majd 4 millió menekült Európába kerülne, az rendkívüli módon és sebességgel változtatná meg a kontinens politikai térképét is.

Arra a kérdésre, miszerint miért vétózta meg Magyarország az EU nyilatkozatát, a miniszter az Indexnek elmondta, hogy valójában a végén jóváhagyták a deklarációt.

A nyilatkozat egyébként arra hívja fel Törökország figyelmét, hogy hagyja abba az észak-szíriai katonai műveleteket, mert azok aláássák a térség nyugalmát, rontják az ISIS ellen eddig elért eredményeket és további menekülthullámot idézhetnek elő.