Számvetés: Gyarapodik az amerikai zsidóság

Bár egyre kisebb a vallásos zsidók aránya, a közösség folyamatosan gyarapodik Amerikában. Igaz, öregedőben a zsidóság, és még mindig a Demokrata pártra szavaznának többen.

Nem állja meg a helyét az amerikai zsidósággal kapcsolatos cinikus feltételezés, hogy egy eltűnőben lévő népesség vagyunk.

— fogalmazott Leonard Saxe, annak a kutatóintézetnek az igazgatója, amelyik a napokban tette közzé legfrissebb adatait az amerikai zsidósággal kapcsolatban.

A számvetés napjai az amerikai zsidóságnál

Caroline Glick: „minél inkább támogatja a liberális zsidóság a progressziót, annál kevésbé tudja megvédeni a judaizmusát, vagy nem progresszív zsidó társait.”

A The Jerusalem Post cikkében idézi a Steinhardt Center munkatársai által elvégzett széleskörű felmérés eredményét. A  Brandeis Egyetemhez tartozó központ 234 ezer — közöttük 5300 zsidó amerikai — felnőttet kérdezett az elmúlt hónapokban.

Az elmúlt hét évben 10 százalékkal nőtt az amerikai zsidóság létszáma. Ma mintegy 7,5 millióan élnek az Egyesült Államokban, ezzel Izraelt is megelőzve, ahol a hivatalos adatok szerint 6,7 millió zsidó él.

Sajátságos és hangsúlyos kontraszt a gyarapodásban a magukat nem vallásos zsidóknak tartók aránya. Amíg 2012-ben még csak egymillió amerikai vélekedett úgy, hogy nem vallási értelemben tekinti magát zsidónak, addig mára ez 1,5 millió emberről mondható el.

Jelenleg 4,4 millióan vallják magukat a judaizmus követőjének, ami az amerikai felnőtt lakosság 1,8 százalékát teszik ki. 

Megdőlt a demográfiai veszély mítosza Izraelben

Az arabok jelentette „demográfiai időzített bombával” való riogatás teljes mértékben téves és félrevezető volt.

A kutatásért felelős intézet igazgatója, Leonard Saxe szerint ez egy általános társadalmi jelenség, más vallásoknál is jellemző. Mindezzel együtt ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb amerikai zsidók ne lennének kevésbé aktívak a zsidó közösségi életben.

A friss felmérés szerint az utóbbi évek nem hoztak jelentős változást az amerikai zsidóság politikai elkötelezettségében.

Alig egy évvel a 2020-as elnökválasztás előtt kijelenthető, hogy az amerikai zsidóság túlnyomó többsége továbbra is liberális, Demokrata párttal szimpatizálónak mondható.

Ben Shapiro: Miért szavaznak balra az amerikai zsidók? — Videó!

Magyar felirattal.

Amíg országszerte az amerikaiak 34 százaléka, addig vallásos zsidók 51 százaléka elkötelezett a Demokrata párt iránt. A kutatás szerint a zsidók mindössze 17 százaléka támogatja a republikánusokat – az országos 25 százalékos aránnyal összevetve.

Az amerikai liberális zsidók (42 százalék) több mint kétszer annyian vannak, mint a konzervatív zsidók (20 százalék). 

A kutatás demográfiai eredményét illetően az össztársadalmi arányok mellett az amerikai zsidóság helyzete még az átlagnál is öregedőbb tendenciát mutat. Az összlakosság 20,6 százaléka 65 évnél idősebb, míg a zsidók esetében ez az arány 26 százalék.

Sőt, amíg a 18 és 44 év közötti korosztály az amerika lakosság 45,8 százalékát teszi ki, a zsidóknál ez csupán 41 százalék. A legtöbb 65 év feletti zsidó Floridában él. A közismerten nyugdíjas paradicsomban minden harmadik zsidó idősebb 65 évnél.

„Végét járja az amerikai zsidó diaszpóra”

„Valami eltört ezen a héten” — így kezdi publicisztikáját Ari Hoffman amerikai irodalomtudós és publicista a Forward progresszív zsidó portál oldalán.

Amíg szakértők egységesek abban, hogy Amerikában 2045-re a kaukázusi fehérbőrűek kisebbségben lesznek a más bőrszínhez tartozókkal (latinok, afrikai-amerikaiak, ázsiaiak) szemben, addig a mostani adatok szerint a zsidó népességen belül erre utaló változás nem észlelhető – mutat rá a felmérés.

Továbbra is 89 százalékban fehérbőrűek alkotják a zsidó közösségek tagjait. Két százalék feketebőrű, öt százalék latin eredetű, és négy százalék más etnicitású.

A kutatás továbbra is azokat az államokat nevezi meg a zsidóság legkedveltebb otthonának, amelyekben az elmúlt években-évtizedekben is éltek:

New York Amerika zsidó fővárosa, minden ötödik amerikai zsidó ott él. Brooklyn és Manhattan továbbra is a legnépszerűbb lakóhely. A Nagy Alma lakosainak 16 százaléka tekinthető zsidónak. 

A zsidók továbbra is a nagyobb városokban és közvetlen környékén szeretnek élni. 91 százalékuk lakik az ország legnagyobb 40 városkörzetében; Los Angeles-ben 570 ezren, Chicagoban 340 ezren, Bostonban 265 ezren laknak.

A legkevesebben Wyoming államban élnek, ott mindössze 2200 zsidóról tudnak.