Ma este leáll az élet Izraelben

Kedden naplementekor kezdődik a Jom Kippur, 25 órára szó szerint leáll az élet, több helyen zárlatot is bevezetnek.

A Jom Kippur miatt 48 órás időtartamra kedden éjféltől csütörtök éjfélig zárlatot vezetnek be a palesztin területeken; az izraeli hatóságok biztonsági okokból az ünnep idején lezárják a Gázai övezetet és Ciszjordániát. Onnan csak sürgős, humanitárius esetekben léphetnek be palesztinok Izrael területére.

Jeruzsálem arabok lakta keleti részei és a zsidók lakta városrészek közötti utcákon száztizenkét helyen betontömbökből, autóbuszokból és kamionokból útakadályokat létesített az izraeli rendőrség, hogy járművekkel ne lehessen behajtani az ünnep napján – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a Ynet.

Gondolatok a közelgő Jom Kippur ünnepére

3331 éve, hogy Mózes lejött a Szináj hegyről, kezében azzal a két kőtáblával, melyet Isten készített és amelyen a tízparancsolat örök érvényű szavai voltak bevésve, hogy morális útmutatóként szolgáljanak a világ számára. Megyeri A. Jonatán írása.

Izraelben a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnepen gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig.

Az évnek ezen az egyetlen napján még a Ben Gurion nemzetközi reptér is leáll, kedden kora délután landol az utolsó repülőgép, s szünetelnek a tévé- és rádióadások.

Jom Kippur, másik nevén az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás napja, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

Az izraeliek többsége böjtöl Jom Kippurkor

Bár a többség böjtölni fog, a megkérdezettek csupán 23 százaléka fog részt venni az egész napos zsinagógai imákon.

Az ünnepet megelőző tíz bűnbánó napon izraeliek és zsidó turisták tömegei látogattak el Jeruzsálemben a Siratófalhoz, ahol hétfő este a legnagyobb közösségi imádkozáson sok ezren énekelték a szlihot imákat, a bocsánatkérés hagyományos dallamát.

Ezen a napon nemcsak a vallásos életmódot folytatók böjtölnek, hanem az Izraelben élő zsidók mintegy hatvan százaléka.

A zsinagógák mellett ideiglenes imahelyeken – iskolákban, nagyobb termekben – is imádkoznak.

Az időjárás idén nem kedvez az ételt és italt sem fogyasztó böjtölőknek, mert az évszakhoz képest is különösen meleg időt jósolnak szerdára a meteorológusok.

Jom Kippurkor csak a mentők és a biztonságiak járművei közlekednek a városokban és a közutakon. Noha törvény nem tiltja, de senki sem ül autóba, s a kevésbé vallásos helyeken a kerékpárosok, főként gyerekek veszik birtokba az utakat.