Kilakoltatnák a BDS mozgalom alapítóját Izraelből

Omar Barghouti évek óta a zsidó államban él, miközben folyamatosan annak bojkottálásáért dolgozik.

Aryeh Deri izraeli belügyminiszter vasárnap tett bejelentést arról, hogy kezdeményezte a Népességi és Bevándorlási Hatóságnál, hogy készítsenek jogi véleményt Omar Barghouti lehetséges kitelepítésének ügyében.

A BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) nevű mozgalom egyik alapítója ugyanis – annak ellenére, hogy évek óta minden erőfeszítésével Izrael elszigeteléséért küzd nemzetközi szinten – a zsidó államban rendelkezik állandó tartózkodási engedéllyel.

A katari születésű aktivista az 1990-es években költözött Izraelbe, ahol egy izraeli-arab nővel kötött házassága révén le is telepedhetett. Azóta Akkó városának északi részén él, és a Tel-Aviv Egyetem hallgatójaként diplomát is szerzett Izraelben.

„Ez a férfi mindent megtesz, hogy az országnak ártson, ezért nem lehetne joga ahhoz, hogy Izrael állandó lakosa legyen” – jelentette ki Aryeh Deri izraeli belügyminiszter a The Times of Israel szerint.

A jogi lépés lehetőségére Dina Zilber izraeli főügyész helyettes hívta fel a belügyminisztérium figyelmét.

Egy 2018-as törvénykiegészítés fényében ugyanis a bizalom megsértése kellően súlyos esetekben a tartózkodási hely megvonásával járhat. A jogszabály értelmében pedig az ország elleni bojkottra hívás is ilyen jellegű kategóriába eshet.

Izrael amúgy több alkalommal is korlátozta az elmúlt években Barghouti utazási lehetőségeit – azáltal, hogy nem újították meg a palesztin, nem teljes jogú állampolgársággal bíró lakosoknak járó dokumentumait. Ahogy például áprilisban beszámoltunk róla, a BDS mozgalom atyja „szónoklat-turnéra” utazott volna az Egyesült Államokba, de már Izraelben visszafordították.

Amerika nem kér az Izrael-ellenes bojkott mozgalom alapítójából

Omar Barghouti, a BDS mozgalom atyja „szónoklat-turnéra” utazott volna az Egyesült Államokba, de már Izraelben visszafordították.

A hírt, miszerint Barghoutit megfosztanák állandó tartózkodási engedélyétől, az Egyesült (Arab) Lista pártvezére, Ayman Odeh hevesen kritizálta.