„Ki gondolta volna, hogy ilyen hamar beválik árván maradásunk valósága?”

Jom Kippur előestéjén Megértettük… címmel közölt bejegyzést a Múlt és Jövő kiadó Facebook-oldala a zsidó folyóirat főszerkesztőjének tollából.

„Holnap kezdődik a Jom Kippur, ami újra kiszakít a hétköznapok „mai kocsmájából”. Elgondolkodhatunk múlton és jövendőn – a már most ‘nagy’-nak nevezhető nemzedék hagyta fájdalmas űrben” – írja Kőbányai János.

„Köszönjük a sok együttérző like-ot, amit a HVG online-on megjelent „Elment egy nemzedék” című publikációnkra kaptunk, s amelyben az egyetemes magyar ‘kulturális térben’ elsirattuk Heller Ágnest, Ungvári Tamást, Konrád Györgyöt.

Nem tudni, hogy 100 év múlva ez a szöveg megőrződik–e valamilyen még nem kitalált archiváló eszközön. Ezért a papír alapú magyar sajtóban az Élet és Irodalomban, majd a Népszavában próbálkoztunk azzal, hogy a fájdalmunkat és tennivalóinkat megosszuk az egyetemes magyar kultúra közönségével. Mindkét liberálisnak tartott fórum visszautasította az elsiratásra és annak nyomot hagyására célzó igyekezetünket – az utóbbi, azzal, hogy a visszautasítás a ‘jövőbeni megszólalásokra is igaz’.

No comment – szokták ilyenkor mondani.

A kommentet helyettesítse a Népszava szintén kiáltványként kiemelt anyaga (interjú György Péter egyetemi tanárral — A szerk.) a zsidó azonosságról.

Ki gondolta volna, hogy ilyen hamar beválik árván és védtelenül maradásunk valósága?

A most elment nemzedék életében a magyar zsidó azonosság ilyetén degradálása nem hangozhatott volna el nyilvánosan és kiemelt súllyal. S most vajon kihez fordulhatnánk, hogy ezt tegye helyre – nem ismerünk olyan súlyú ellen-influenszert, aki előtt a Népszava kénytelen-kelletlen megnyitná hasábjait, hogy a ‘holokauszt-zsidó’ fogalmát nevetségessé tegye” – írja posztjában Kőbányai János.

Gondolatok a közelgő Jom Kippur ünnepére

3331 éve, hogy Mózes lejött a Szináj hegyről, kezében azzal a két kőtáblával, melyet Isten készített és amelyen a tízparancsolat örök érvényű szavai voltak bevésve, hogy morális útmutatóként szolgáljanak a világ számára. Megyeri A. Jonatán írása.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.