Az európai bíróság szerint a holokauszttagadás nem emberi jog

Az Emberi Jogok Európai Bírósága visszadobta egy német neonáci politikus panaszát, aki azt állította, hogy a német bíróság megsértette a szólásszabadságát, mikor elítélte holokauszttagadásért. 

A bíróság csütörtökön kiadott ítélete szerint Európában „a holokauszttagadás nem emberi jog.” A bírói vélemény Udo Pastörs ügyében született, aki Németországban, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományában volt a helyi parlament tagja – írja a The Times of Israel.

Pastörs 2010-ben egy beszédében megkérdőjelezte, hogy a holokauszt valóban megtörtént, kijelentéseiért a német bíróság 2012-ben elítélte a politikust.

A férfi korábban a szélsőjobboldali NPD tagja volt.

A politikust 2009-ben már egyszer megbüntették uszításért, miután Németországot „zsidó köztársaságnak”, a török bevándorlókat pedig „spermaágyúknak” nevezte. Ezekért a megjegyzésekért hatezer eurót kellett fizetnie.

Udo Pastörs. Fotó: Wikimedia commons/Ralf Roletschek

Udo Pastörs 2014-ben nyújtott be panaszt a holokauszttagadása ügyében az Emberi Jogok Európai Bíróságához. A férfi azzal érvelt, hogy a német bíróságok megsértették a szólásszabadsághoz való jogát. Ezen kívül az eljárás méltányosságát is megkérdőjelezte, mivel a fellebbezését egy olyan bíró dobta vissza, akinek a felesége őt első fokon elítélte.

Az EJEB bírói egyhangúan úgy ítélték meg, hogy a német bíróság nem sértette meg Pastörs jogait. A méltányos eljárással kapcsolatban már szorosabb döntés született: ott négy bíró foglalt állást három ellenében az eljárás méltányossága mellett.

Az EJEB szerint a politikus 2010-ben azt állította: „Ezt a holokausztnak nevezett dolgot politikai és gazdasági célokra használják”. A bíróság kimondta, hogy ez a kijelentés „holokauszttagadásnak tekinthető, hiszen megvetést mutatott az áldozatok iránt és ellentmondott jól megalapozott történelmi tényeknek”.

A bíróság szerint az ilyenfajta beszéd nem élvezi a szólásszabadság védelmét, mivel egyenesen szembe megy az emberi jogok európai egyezményével, amely az Európai Unió fő emberjogi alapokmánya.

„Izrael a mi balszerencsénk” — így kampányolnak a német neonácik

Az izraeli külügy tiltakozását fejezte ki a tüntetés engedélyezése miatt.