Tovább forrósodik a tüntetők körüli helyzet Irakban

A kedden kirobbant tüntetéseknek már legkevesebb 44 halálos áldozata van.

Tüzet nyitottak az iraki biztonsági erők a több tucat tüntetőre pénteken, a halálos áldozatok száma így kedd óta negyven fölé emelkedett az iraki fővárosban.

Az MTI szerint az AFP francia hírügynökségnek a bagdadi tüntetők azt mondták, hogy a biztonsági erők nem a levegőbe lőttek, hanem az emberekre céloztak.

Miért vannak tüntetések?

A kedd óta tartó demonstrációk középpontjában a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások állnak.

Péntek reggeli televíziós beszédében Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, hangsúlyozva, hogy kormánya igyekszik teljesíteni őket, ám arra is felszólította az embereket, hogy menjenek haza. Védelmébe vette továbbá a biztonsági erők szigorú intézkedéseit is, amelyeket „keserű pirulának” nevezett.

Irak legbefolyásosabb síita vallástudósa, Ali asz-Szísztáni ajatollah pénteki beszédében leszögezte:

a kormánynak sürgősen válaszolnia kell a tüntetők követeléseire.

Izraelt is felelősnek nevezték

Ugyancsak pénteken egy, az iráni állami televíziónak nyilatkozó magas rangú iráni ajatollah, Mohamed Imámi-Kásáni Izraelt és az Egyesült Államokat tette felelőssé az erőszakért, és a közelgő síita ünnep előtt nyugalomra intette az embereket.

Jobb életkörülményeket követelő irakiak autógumikat égetnek tiltakozásul a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt Bagdadban 2019. október 2-án. Kép forrása: MTI/EPA/Murtaja Latif

A fővárosban, Bagdadban és további három kormányzóságban csütörtökön kijárási tilalmat vezettek be, ezt azonban már aznap sokan megszegték.

Irán a tüntetéshullámot kísérő erőszakcselekmények miatt csütörtökön lezárta két iraki határátkelőjét is.

A tüntetők a bagdadi repülőtérhez vezető utak közül többet is eltorlaszoltak, és a „Zöld Zónának” nevezett területre is betörtek, ahol számos ország nagykövetsége található — derül ki a The Jerusalem Post írásából. Több ország, köztük a síita többségű Bahrein, figyelmeztette állampolgárait, ne utazzanak Irakba, ahol több síita szent város is található.

Teherán: Izraelnek való kémkedés gyanújával tartóztattak le egy orosz újságírónőt

A hölgy a nagy sikerű „Allah menyasszonyai” című könyv szerzője.