Egyre gyorsabban nő Izrael zsidó lakossága

A keresztények és a drúzok körében is növekedés tapasztalható, azonban a zsidó államban élő muszlimok termékenységi rátája valamelyest csökkent a tavalyi évben.

Jelentős demográfiai fordulatról adott hírt az Izraeli Statisztikai Iroda — derül ki az Arutz7 írásából, miszerint a tavalyi évben 45 éves rekordon állt a zsidó nők körében jellemző teljes termékenységi arányszám.

A teljes termékenységi arányszám (TTA) az egyik leggyakrabban használt termékenység mutató. Azt mutatja meg, hogy ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet.

A hivatal nyilvántartása szerint ez a mutatószám Izraelben a zsidó nők esetében 3.17-re nőtt 2018-ban — ami az 1970-es éve eleje óta a legmagasabb szintet jelenti (akkoriban ez a szám még a 3.28-at is elérte). A mutatószám az 1990-es években állt a legmélyebb ponton, akkor átlagosan 2.62-es szintet mértek az izraeli zsidóság körében.

A változáshoz elsősorban az idősebb korcsoporthoz tartozó nők körében mért növekedés járult hozzá. A fiatalok — azaz a 15 és 19 év közöttiek, valamint a huszonévesek — között mért mérőszámok csökkenést mutattak.

A CIA World Fact Book 2019 című kiadványa szerint Júdea és Szamária területén a teljes termékenységi arányszám 3.2-es szinten áll, a Gázai övezetben pedig különösen magas, 3.97-es szintről számoltak be — ami amúgy jelentős csökkentést mutat a 2017-ben mért 4.13-as arányszámhoz képest.

Érdekesség, hogy a keresztény és drúz nők teljes termékenységi arányszámát illetően szintén növekedésről számoltak be — noha mindkét csoport a zsidóság számai alatt maradt. A keresztény nők — beleértve az arab keresztényeket és a zsidó rokonokkal rendelkező, Izraelbe költözött keresztényeket — esetében a mutatószám 2017-ben 1.93-os szinten állt, 2018-ra pedig 2.06-ra nőtt.

A drúzok körében mért szám 2.10-ről tavaly 2.16-ra emelkedett.

A vallási csoport nélkül regisztrált személyekhez tartozó mutatószám 1.58-ról 1.54-re esett vissza, ahogy a muszlimok körében mért születési arányszámok is csökkenést mutattak.

Az Izraelben élő muszlim nők azonban még így is vezetnek a teljes termékenységi arányszámot tekintve — ami 2017-ben 3.37 volt, tavaly 3.20-ra csökkent.