Végre: a Facebook lecsap a terrorizmus-barát oldalakra

Izrael hosszú évek óta kéri ezt, semmi se történt. Most azonban kiderült, hogy a legnagyobb közösségi média csak idén félezer terrorizmust hirdető vagy támogató oldalt szedett le.

„Palesztin és nemzetközi palesztinpárti aktivisták szerdán kampányt indítottak, hogy tiltakozzanak a Facebook palesztinellenes intézkedései ellen” – írja a Quds News Network palesztin oldal nyomán az Israellycool blog.

A palesztin és jordán területen #FBblocksPalestine néven futó kampány aktivistái kifogásolják, hogy a vezető közösségi média „palesztin tartalmakat” céloz meg, amik ellen „a közelmúltban sorozatosan hozott meg előítéletes intézkedéseket”.

A poszt nem nevezi meg, mik voltak konkrétan a cenzúrázott tartalmak, csak annyit ír, hogy

a Facebook „palesztin falhasználók és hírügynökségek” posztjait és oldalait blokkolta, illetve szüntette meg. A palesztin lap úgy tudja, a Facebook „új algoritmust hozott létre”, amely kifejezetten a „palesztin üggyel” kapcsolatos tartalmakat nézi, és így posztok, oldalak százait távolította el.

Most akkor a Facebook cenzúrázza a náci beszédet, vagy sem?

A legnagyobb közösségi oldal állítja, nem tiltja le a zsidóellenes tartalmakat. A gond csak az, hogy a cég e témában folyamatosan kettős mércét alkalmaz.

Az Israellycool azonban rávilágít arra, milyen posztokról is van szó valójában, hiszen maguk a panaszkodó aktivisták teszik ezeket közzé: „A Facebook olyan közösségi médiaplatformmá vált, ahol rendben van apartheidet, az arabok kiirtását hirdetni, de «erőszaknak» számít a palesztin mártírok képeit közzétenni”. A „mártírok” természetesen az iszlamista öngyilkos merénylők, illetve az izraeli hadsereg által lelőtt terroristák.

Egy másik bejegyzés azt írja:

„Figyelem! Ha biztonságban akarod tudni Facebook profilodat/oldaladat, ne osszál meg Palesztina-témájú szavakat, mint pl. «mártír», «Hamász», «dzsihád», különben az FB új palesztinellenes algoritmusa blokkolja az oldaladat”.

Ennek az izraeli blognak a képein is látszik, milyen terrorizmus-barát fotók, posztok blokkolását kifogásolja az #FBblocksPalestine mozgalom. Egyébként épp néhány napja derült ki, hogy a Facebook hosszú évek után blokkolta a Palesztin Hatóság vezető pártjának, a Fatah-nak a hivatalos oldalát, miután bejelentések példák sorával bizonyították, hogy az oldal tömeggyilkosokat és terroristákat állított be hősként.

Izrael hosszú évek óta kérte a YouTube és a Facebook vezetőségét, hogy a népszerű közösségi oldalakról mihamarabb tüntessék el azokat a videókat, melyek a további terrorcselekmények elkövetésére bátorítanak. Különösen a néhány évvel ezelőtti „késeléses intifáda” bizonyította, hogy az arab terrorhullám egyik kiváltó oka a Palesztin Hatóság, a Hamász és az Iszlám Mozgalom internetes uszító kampánya volt, mely elárasztotta a közösségi és videó-megosztó oldalakat.

Fotó a Fatah azóta megszüntetett oldaláról (forrás: Palestinian Media Watch)

Emmanuel Nahshon külügyminiszter 2015-ben írt levelében azt írta, ezek a videók „felmagasztalják a támadókat, valamint gyűlölködő és rasszista módon jelenítik meg a zsidókat és izraelieket – továbbá közzétételük óta megháromszorozódott a támadások száma napjainkig bezárólag”.

De arra is volt példa, hogy maga Mahmúd Abbász palesztin elnök büszkélkedett a Facebookon a palesztinok által megölt izraeliek számával.

Bár a Facebook időnként hajlik rá, hogy rasszista tartalmakat eltávolítson a felületéről, izraeli-palesztin viszonylatban a legnagyobb közösségi oldal eddig rendre Izrael kárára döntött.

Emlékezetes az a néhány évvel ezelőtti kísérlet, amelyik egyértelműen kimutatta: a legnagyobb közösségi médiát nem zavarja a zsidóellenes gyűlöletkeltés, a palesztinellenes oldalakat viszont szinte azonnal elérhetetlenné teszi. Egy jogvédő szervezet egyszerre tett fel a FB-re egy zsidógyűlölő és egy teljesen azonos nyelvezetet használó arabgyűlölő oldalt, mindkettőt bejelentette a cégnek, ők azonban csak az arabellenes oldalt vették le.

A vezető közösségi oldal előtte rejtélyes módon „cenzúrázta” egy ismert Izrael-párti filozófus írását, igaz, arra is volt példa, hogy a zsidókat sértő orosz oldalakat állított le.

Nem véletlen azonban, hogy az izraeli kormány többször is felszólította már az amerikai céget, hogy az izraeli zsidóság számára közvetlen életveszélyt jelentő (ezért a szólás szabadságával nehezen indokolható) tartalmakat tüntesse el oldalairól.

Izraeli jogvédők szerint a Facebook jóval több pusztán semleges internet-platformnál, mivel „az algoritmusai a terroristákhoz kötik a gyűlöletkeltőket”, és az erőszakos tartalmakat posztolókat még segítik is a felkínált célzott hirdetési, megosztási, kiemelési stb. lehetőségek. A civil szervezet szerint nagyon is feltűnő, hogy a Facebook vagy késlekedve, vagy egyáltalán nem lép az Izrael- és zsidóellenes oldalak ügyében.

Lecsapnak a világmegváltó cenzorok a konzervatívokra

Mindig úgy a legkönnyebb visszaélni a hatalommal, ha azok, akik így tesznek, azt hiszik, a jó ügy érdekében cselekednek. Hajdú Tímea írása.