FPÖ-bukás: Strache otthagyja a politikát

Befejezi politikai karrierjét Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, akinek videóbotránya miatt felbomlott az előző kormánykoalíció.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke sajtótájékoztatón jelentette be kedden Bécsben, hogy felfüggeszti párttagságát, és egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

A bejelentés röviddel megelőzte az FPÖ vezetőségének keddi tanácskozását, amelyen Strache kizárása is felmerülhetett volna.

A vasárnapi előrehozott választáson az Osztrák Szabadságpárt 17,3 százalékot szerzett, és ezzel a párt jelentősen, csaknem 10 százalékponttal meggyengült a 2017-es választásokhoz képest.

Kurz tarolt: ismét a konzervatívokra szavaztak az osztrákok

Ahogy az az előzetes felmérések alapján várható volt, Sebastian Kurz alakíthat ismét kormányt Bécsben.

A választás után közvetlenül az FPÖ főtitkára, Harald Vilimsky közölte, hogy pártja ellenzéki szerepet vállal: „Új startra kaptunk megbízást a választóktól” – fogalmazott, hozzátéve, nem kaptak egyértelmű felhatalmazást a koalíció felújítására a választásokat fölényesen megnyerő Osztrák Néppárttal (ÖVP). A vasárnapi választásokat megelőző kampányban a Szabadságpárt még a Néppárttal való koalíció felújítása mellett foglalt állást.

Strache – 14 éves elnökség után – májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyal.

Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Képkocka az elhíresült ibizai videóból

Az EP-választások után Strache bejelentette: nem fogadja el az európai parlamenti választáson szerzett mandátumát. Mint írta, „a választók bizalma miatt érzett felelősség, a körülmények figyelembevétele, valamint a feleségével, családjával és a bizalmasaival folytatott hosszú beszélgetések után” döntött így.

A politikus szerint az Ibizán készült felvétel nyilvánosságra hozatala politikai merénylet, haszonszerzés céljából elkövetett bűncselekmény volt, amely nemcsak személye vagy az FPÖ, hanem az egész, „egyébként sikeres kormánykoalíció” ellen irányult.

Strache hangsúlyozta, hogy vállalta a felelősséget tetteiért, visszavonult a politikai életből, de egyúttal a „politikai merénylet” teljes kivizsgálását sürgette. Arról is szólt, hogy a politikai életbe csak azután térhet vissza, miután az Ibizán készült felvétel hátterét teljeskörűen tisztázták. Mint mondta, politikai tevékenységét a későbbiekben Ausztriában, illetve szülővárosában, Bécsben szeretné folytatni.

Strachénak egyébként nagy szerepe volt abban, hogy a korábban számos antiszemita botrány által érintett FPÖ elhatárolta magát a náci nézetektől, és 2017-es sikeres választási szereplése óta határozott Izrael-barát álláspontot foglal el.

A politikus, akkori alkancellár a Likud párt meghívására látogatást tett Izraelben (még a Jad Vesembe is ellátogatott), és ígéretet tett arra, hogy Bécs „nyílt, tartós és baráti kapcsolatokra törekszik Izraellel”, pártja „partner lesz az európai antiszemitizmus elleni küzdelemben” – emlékeztetett a The Times of Israel cikke (amelyet magyarul a Szombat szemlézett).

Az összes FPÖ-s miniszter belebukott az ibizai videóba

Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek. Kormányválságból alkotmányos válság lett az ellenzék szerint. Várhatóan csak ősszel lesz előrehozott választás.