„Vigyázz az élősködőkkel”– Antiszemita poszterek bukkantak fel Varsóban

A holokausztban elkobzott tulajdonok visszaszolgáltatása ellen kampányoló plakátokon izraeli diplomaták és zsidó közszereplők fotói szerepelnek. 

Hamarosan választásokat tartanak Lengyelországban. Néhány nappal a voks előtt újabb lengyel antiszemita botrányról számolt be a The Times of Israel. Ezúttal zsidóellenes poszterek jelentek meg Varsóban.

A plakátokon szerepel az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete Georgette Mosbacher, Michael Schudrich a lengyel főrabbi is, valamint Johnny Daniels londoni születésű, izraeli holokauszt aktivista.

A képek feletti szlogen azt hirdeti: „Vigyázz az élősködőkkel,” és a lengyel parazita szóba bele van szőve a zsidó szó is.

A poszterek célja az, hogy gátat vessenek a lengyel holokauszt-jóvátétellel kapcsolatos kezdeményezés. A plakátok emellett fennhangon követelik: „Álljon le Lengyelország zsidó megszállása.”

„Ez is egy nagyobb probléma része, már láttuk ezt az uniós választások előtt, a visszaszolgáltatás kapcsán mindig elindul a szélsőjobboldali gyűlölet” – mondta a poszteren is szereplő Johnny Daniels.

Az aktivista a botrányos plakátokkal kapcsolatban panaszt tett a lengyel rendőrségen.

Az elmúlt hónapokban a lengyel kormány több megjegyzésével is felháborította a zsidó közösséget. Legutóbb az ország elnöke Andrzej Duda New Yorkban verte ki a biztosítékot egy zsidó rendezvényen, miután a növekvő lengyel antiszemitizmust Izrael számlájára írta.