Szaúdi herceg: csak Irán „elrettentésével” kerülhető el a világválság

Mohamed bin Szalmán a „60 minutes” interjújában figyelmeztetett: egy konfliktus Teheránnal negatívan érintené az olajárakat, és bedöntené a világgazdaságot.

“Amennyiben a világ nem hajlandó erős és kemény lépést tenni Irán elrettentése érdekében, az eszkaláció a világ érdekeltségeit fogja fenyegetni. Az olajszállítás megszakad, az olajárak pedig olyan elképzelhetetlenül magasra nőnek, amit életünk során még soha nem láttunk,”

— szögezte le a herceg az amerikai CBS televízió műsorában, — írja a The Times of Israel.

Bin Szalmán világossá tette, egy Szaúd-Arábia-Irán háború katasztrofális lenne a világgazdaságra nézve, mivel régió produkálja a világ energiaellátásának 30%-át, a globális kereskedelem körülbelül 20% -a itt halad át, és a világ GDP-jének körülbelül 4%-át is itt termelik.

“Képzeljék el, ha mind a három egy csapásra leáll. Ez totális összeomlást jelentene nem csak Szaúd-Arábia és a közel-keleti országok, de az egész világgazdaság számára is.”

Kijelentette, hogy a szaúdi olajlétesítményeket érő szeptember 14-ei támadás, amiért országa és Amerika is Iránt tette felelőssé, teljesen értelmetlen volt, hiszen „nem volt stratégiai célja, csak egy bolond támadná meg a világ ellátásának 5%-át.” Szerinte ezzel Irán csak azt bizonyította, hogy „ostoba.”

A szaúdi herceg arra a kérdésre, vajon ő rendelte-e el a múlt októberi Hasogdzsi-gyilkosságot, egyértelműen tagadott, de teljes felelősséget vállalt, mivel azt „a szaúdi kormánynak dolgozó egyének követték el, és hiba volt.”

A meggyilkolt szaúdi újságíró teste máig nem került elő, és a hercegre nagy nyomás helyezkedik, mivel ENSZ emberi jogi szakértők és CIA elemzők is egyértelműen úgy vélik, a bűntett hozzá fűződik, csak igyekszik azt eltussolni.

A szaúdi koronaherceg felelősséget vállalt Hasogdzsi haláláért

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös a PBS amerikai tévécsatorna dokumentumfilmjében azt mondja: ő viseli a felelősséget a rendszerkritikus szaúdi újságíró meggyilkolásáért.