Dzsihadisták támadtak egy amerikai katonai bázisra Szomáliában

Az akcióért az Al-Kaidához köthető Al-Sabaab iszlamista terrorszervezet vállalta a felelősséget.

A dzsihadisták egy olasz katonai konvojt is megtámadtak a szomáli fővárosban — számolt be róla a Reuters újságírója, aki szemtanúja volt az olasz zászlós matricával ellátott jármű megrongálásának. Az még nem világos, követelt-e áldozatokat az incidens.

Az olasz védelmi minisztérium nyilatkozatban jelentette be a konvojt érő robbantásos támadást.

Szintén hétfőn történt, hogy az Egyesült Államok különleges erőinek bázisán, Mogadisutól körülbelül 100 kilométerre nyugatra rajtaütöttek bombatámadással, majd rövid tűzharccal. A Baledogle bázist az amerikai hadsereg a helyi szomáli kommandók kiképzésére, illetve drón-akciók indítására használja.

A szomáli rendőrség szerint először két autós bombával vették célba a támadók a bázist, ami az amerikai különleges erők mellett a szomáli különleges erőknek és az ugandai békefenntartó csapatoknak is otthont ad.

„Két öngyilkos autós bomba-merénylő, a közép Sabelle régióból, próbálta megtámadni a Balidogle repteret, de még a kapun kívül detonálták robbanószerkezeteiket,”

— nyilatkozta Abdullahi Nur rendőrtiszt.

Helyi szakértők szerint a két bomba a bázisra való bejutáshoz kellett, ezért robbantottak az ajtónál. A benyomuló fegyvereseket ártalmatlanították az amerikai katonák, és az incidenssel kapcsolatban nyomozás indult.

A támadásért az Al-Kaidához köthető Al-Sabaab vállalta a felelősséget.

„A hétfő kora reggeli órákban a Harakat Al-Sabaab Al Mudzsahedín Mártír Brigádjának elit katonai egysége merész rohamot hajtott végre az amerikai katonai bázison,”

— írták nyilatkozatukban.

„Az erősen őrzött bázis határán áttörve a mudzsahedín megrohanta a katonai komplexumot és a keresztesekkel intenzív tűzharcba kezdett.”

Az Al-Sabaab a gyenge ENSZ-támogatást élvező szomáli kormány megdöntéséért illetve saját, szigorú iszlám törvényeinek életbe léptetéséért harcol. Szomáliában 1991 óta dúl a polgárháború, mikor a helyi hadvezérek megbuktatták a diktátort, és egymás ellen fordultak.