Irán szerint az Egyesült Államok embertelen

Irán embertelennek nevezte szombaton, hogy az Egyesült Államok megtiltotta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszternek, hogy meglátogasson egy kórházban fekvő iráni diplomatát New Yorkban — írja az MTI.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes úgy értékelte, hogy az Egyesült Államokban a politikai ügyek túszul ejtették a humanitárius megfontolásokat.

Zaríf csak akkor látogathatta volna meg a rákkal kezelt Madzsíd Taht-Raváncsi iráni ENSZ-nagykövetet, ha Irán szabadon engedett volna egyet a fogva tartott amerikai állampolgárok közül.

A tárcavezető végül videohívást bonyolított le Raváncsival.

„A technológiának hála láthattam és beszélhettem Raváncsi nagykövettel, aki negyven éve a barátom, és egy New York-i kórházban fekszik, mindössze néhány háztömbnyire tőlem” — mondta el.

Az iráni külügyminiszter jelenleg az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakán vesz részt New Yorkban. Egyesült államokbeli tartózkodását lehetővé tevő vízuma azonban súlyos korlátozásokat tartalmaz, lényegében csak az ENSZ épületének térségében tartózkodhat.

Zarífot az Iránnal szembeni újabb büntető intézkedések keretében sújtották beutazási korlátozással júliusban. Donald Trump amerikai elnök tavaly egyoldalúan felmondta az iráni nukleáris program korlátozásáról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást, és a korábbi szankciók visszaállítása mellett újabbakat is kirótt az iszlám köztársaságra.

Totális háborúval fenyeget az iráni külügyminiszter

Ugyanakkor nyomatékosította: Teherán szeretné elkerülni a konfliktust, és kész megbeszélést folytatni Szaúd-Arábiával, illetve az Egyesült Arab Emírségekkel.