Orbán: „az olasz határszakasz bármely részét át tudjuk venni”

A kormányfő szerint egyetlen kontinens van a világon, Európa, amely „az öngyilkos hajlamainak engedve” nem védi a saját identitását. Közép-Európa azonban ezzel élesen szemben áll – állította.

Trócsányi László segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, és most ezt „dörgölik az orra alá” – jelentette ki Orbán Viktor  a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, miután előző nap az Európai Parlament jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

A kormányfő úgy fogalmazott: Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter nemzetközi tekintélyű jogtudós, tapasztalt diplomata, a legalkalmasabb ember arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen.

Ám „van neki egy bűne”, segített a kormánynak megvédeni Magyarországot a migrációtól, az ő segítségével alkották meg a jogszabályokat ahhoz, hogy senki se érkezhessen okmányok nélkül, szabálytalanul az ország területére – közölte a kormányfő.

Az EP jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi kinevezésével kapcsolatban

Trócsányi László biztosi pozícióját, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendeléseit tartják összeférhetetlennek.

Orbán állításával szemben azonban az EP jogi bizottsága nem a migrációs ügyek, hanem amiatt nem javasolta a volt minisztert, mert összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi biztosi pozíciója, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt.

A miniszterelnök múlt heti római látogatásáról – ahol részt vett egy jobboldali politikai találkozón – azt mondta: „nagyszerű rendezvényen járt”, otthon érezte magát, az esemény leginkább egy 2004-2005-ös polgári köri összejövetelre hasonlított, szerinte akkor voltak ilyen magasban Magyarországon is az ellenállás zászlói.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek a magyar kormánnyal szembeni bírálataira Orbán Viktor úgy reagált: van, amiben Magyarország tud segíteni és van amiben nem és nem is akar.

„Abban nem segítünk (…), hogy megnyissák a kikötőket, migránsokat szállítsanak be, és hogy szétosszák ezeket az embereket Európában” – jelentette ki. Ugyanakkor a határvédelemben – például rendőrök odaküldésével – tud segíteni Magyarország Olaszországnak, és „ha kell, az olasz határszakasz bármely részét át tudjuk venni megőrzésre, állunk rendelkezésre” – közölte a miniszterelnök.

Hozzátette: szétosztási kvótáról szó sem lehet, de „kiszállítási” kvótát támogat, Magyarország szívesen vállal ebben feladatot, még akkor is, ha nem az ő területén vannak a migránsok.

A kormányfő szerint egyetlen kontinens van a világon, Európa, amely „az öngyilkos hajlamainak engedve” nem védi a saját identitását. Közép-Európa azonban ezzel élesen szemben áll – hangsúlyozta.

Olasz posztfasisztákhoz utazik Orbán Viktor

Giorgia Meloni közölte, „már egy ideje együttműködés köti össze” őt és a magyar miniszterelnököt.