Olasz posztfasisztákhoz utazik Orbán Viktor

Giorgia Meloni, a Fratelli d’Italia (Olasz Testvérek, FdI) párt elnöke meghívására Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond szombaton az Atreju nevű jobboldali rendezvényen Rómában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktort Az emberek és a népek Európája témakörében kérték fel előadása megtartására, amit a közönség kérdései követnek.

A Fidesz elnöke külön tárgyalást is folytat majd az FdI elnökével Rómában – közölte Havasi Bertalan. Meloni a Magyar Hírlap c. kormánypárti lapnak elmondta: „már egy ideje együttműködés köt össze bennünket, s végtelenül boldog vagyok, hogy elfogadta meghívásunkat, és ellátogat rendezvényünkre.”

„A határvédelemben és az illegális bevándorlás kérdéseiben egyértelműen azonos nézeteket vallunk, de a keresztény gyökereink megóvása és a családvédelem is közös pontok. (…) Egész biztosan Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök partnerei vagyunk.

Az Európai Parlamentben pedig a lengyel Jarosław Kaczynski vezette konzervatív család tagjaként, számos szál és kiemelt figyelem köti össze pártunkat a visegrádi csoport országaival” – jelentette ki az olasz politikus.

Meloni Orbánnal Budapesten (2018). Fotó: Facebook

Az Atreju a Fratelli d’Italia – azóta már megszűnt – ifjúsági tagozatának országos politikai, kulturális találkozójaként született 1998-ban, és azóta is minden év szeptemberében megrendezésre kerül Róma valamely – évről-évre változó – kerületében.

A nemzeti-konzervatív, a „nemzetközi finánctőke” ellen fellépni kívánó FdL gyökerei a posztfasiszta Olasz Szociális Mozgalom (MSI) nevű pártig nyúlnak vissza. 2012-es megalapítása óta Meloni azzal próbálta növelni a párt vonzerejét, hogy meglovagolta az erős migránsellenes hullámot és más populista mozgalmaktól kölcsönzött tartalmakat („Olaszorszég az első”).

Meloni tavaly már tárgyalt Orbán Viktorral Magyarországon (az FdL a Silvio Berlusconi vezette olasz jobbközép választási koalíció tagja volt), és egy lapnyilatkozatában a Soros-ellenességet is szoros összekötő kapocsnak tartotta a két párt között: a magyar származású milliárdos szerinte

„rengeteg pénzt költ az ellenőrizetlen bevándorlás támogatására, az LMBT-jogokra és a drogliberalizációra. Ő a hagyományos értékek egyik legnagyobb ellensége, egyúttal pedig valamennyi hazafias mozgalomé is, melyeknek kötelességük vele szemben felvenni a harcot politikai és kulturális szinten.”

Az olasz radikális jobboldali politikus akkor Budapesten azt is elmondta, látogatásával „jelzést kíván küldeni az Európai Uniónak.” A pártvezető „nevetségesnek” nevezte, hogy az olasz politikusok Brüsszelbe járnak, miközben a visegrádi négyek európai politikája sokkal érdekesebb.