Trump történelmi méretű tragédiának minősítette a venezuelai helyzetet

Történelmi méretű tragédiának minősítette a venezuelai helyzetet szerdán New Yorkban Donald Trump, aki hangsúlyozta, hogy a venezuelaiak a végén mégis „szabadok lesznek”.

Az amerikai elnök az ENSZ székhelyén mintegy húsz latin-amerikai ország vezetőjével, köztük az argentin, a kolumbiai, a chilei és az ecuadori elnökkel találkozott, ott érintette ezt a kérdést. Megállapította, hogy a venezuelai helyzet „történelmi méretű tragédia”.

„De mi továbbra is nap mint nap támogatjuk fogjuk a venezuelai népet mindaddig, amíg fel nem szabadul ez alól a rettenetes elnyomás alól” – mondta, hozzátéve, hogy az ország lakói végül „szabadok lesznek”. Jelezte: az amerikai kormány mindent megtesz, hogy elszigetelje Nicolás Maduro elnököt és „cinkosait”.

Trump egyébként szerdán rendeletet írt alá, amelyben megtiltja a Maduro környezetéhez tartozó magas rangú venezuelai tisztségviselők és családtagjaik számára, hogy az Egyesült Államok területére lépjenek.

Eközben Maduro Moszkvában tartózkodik hivatalos látogatáson, és Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt. Az orosz elnök biztosította vendégét, hogy Oroszország támogatja Venezuela összes legitim hatalmi szervét, valamint síkra száll az államfő és az ellenzék közötti párbeszéd mellett.

Maduro hétfőn jelentette be moszkvai látogatását, röviddel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete határozatban minősítette „illegitim rezsimnek” a rendszerét. Január végén Juan Guaidó, a parlament elnöke ügyvezető államfővé nyilvánította magát, amit az Egyesült Államok, az amerikai kontinens legtöbb állama és az Európai Unió is elismert.