Mission impossible: Netanjahu egységkormányt akar tető alá hozni

Reuven Rivlin izraeli elnök szerda este közölte: a jelenlegi miniszterelnököt bízza meg a következő kormány megalakításával, öt hónapon belül másodszor.

Bár az elnök megpróbálta rávenni a két legtöbb mandátumot nyerő pártot, a Kék-Fehért és a Likudot, hogy alakítsanak egységkormányt, az erre irányuló kísérletek kudarcot vallottak — írja az Új Kelet.

A döntés meghozatala előtt Rivlin konzultált Benjamin Netanjahuval és a centrista-liberális Kék-Fehér vezetőjével, Beni Ganz-cal is.

Az elnök rámutatott: sem Netanjahu, sem Ganz nem tudta megszerezni legalább 61 képviselő támogatását.

Netanjahu 55 támogatót gyűjtött be, ezért nagyobb esélye van kormányt alakítani, míg Ganz 54 képviselő támogatását szerezte meg, köztük 10 arab képviselőét, akik világossá tették, hogy nem csatlakoznak semmilyen kormányhoz.

Netanjahu azt mondta, nem tud kormányt alakítani a Kék-Fehér nélkül: „Nem tudunk kormányt alakítani, csak ha együtt csináljuk.”

חדשות 13 on Twitter: „רה”מ @netanyahu ויו”ר כחול לבן @gantzbe בפגישתם עם @PresidentRuvi בבית הנשיא(צילום: עומר מירון, לע”מ) pic.twitter.com/GwXDcrGQL4 / Twitter”

רה”מ @netanyahu ויו”ר כחול לבן @gantzbe בפגישתם עם @PresidentRuvi בבית הנשיא(צילום: עומר מירון, לע”מ) pic.twitter.com/GwXDcrGQL4

Netanjahu „nemzeti megbékélést” sürgetett, mondván, biztonsági okokból (Irán), gazdasági okokból és a Trump-kormány békemegállapodásának „soha vissza nem térő esélye” érdekében gyorsan létre kell hozni az egységkormányt.

A miniszterelnök szerint lehetséges a „közös vezetés”, jelezve, hogy nyitott a rotációs megállapodásra Ganz-cal. Hozzátette, visszaadja a megbízatást az elnöknek, ha nem tud kormányt alakítani.

Beni Ganz nem sokkal a bejelentés előtt úgy nyilatkozott, hogy

“A Kék-Fehér nem ül be olyan kormányba, amelyiknek a vezetője vád alatt áll. Ez a probléma, más alapvető problémákkal együtt fontosabbak számunkra bármilyen miniszteri portfoliókról vagy rotációs vezetésről történő egyezkedésnél.”

Netanjahunak 28 napja lesz a kabinet megalakítására, amit az államfő két héttel meghosszabbíthat. Kudarc esetén az elnök mást kérhet fel, és ha az újabb kísérlet is fiaskóval zárul, új választást írnak ki, hacsak a 120 tagú kneszetből valaki más meg nem szerzi 61 képviselő írásos támogatását.

Rivlin az utóbbi két napban a választási eredmények ismeretében egységkormányt próbált létrehozni a 33 mandátumot szerző Kék-fehér párt és a 32 parlamenti helyet szerző Likud között, de sikertelenül.

A 13-as kereskedelmi tévécsatornán kedd este a politikai szakértők úgy vélekedtek, hogy mindkét párt azt tartja előnyösebbnek, ha az államfő csak másodikként kéri fel vezetőjüket kormányalakításra, miután az első miniszterelnök-jelölt már kudarcot vallott.

Az áprilisi előrehozott választások után Rivlin Netanjahut kérte fel kormányalakításra, aki kudarca után kezdeményezte a kneszet feloszlatását és újabb választások kiírását szeptemberre.

A múlt heti voksoláson a jobboldali-vallásos tömb parlamenti képviselőinek száma 60-ról 55-re csökkent. A végleges adatok szerint a Kék-fehér párt Likud mögött az arab pártok Közös Listája lett a harmadik legnagyobb erő, 13 képviselőt küldhet a törvényhozásba.

A keleti (szefárd) ultraortodox vallásos Sasz párt kilenc mandátumot szerzett, Avigdor Liberman jobboldali nacionalista tömörülése, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) pedig nyolcat. Az askenázi ultraortodoxok Tóra Zsidósága pártja hét mandátumot kapott, csakúgy, mint a telepeseket támogató jobboldali Jamína (Jobbra) párt. A szociáldemokrata Munkapárt-Híd pártszövetség hat, a baloldali liberális Demokrata Tábor öt parlamenti helyet szerzett.

Elfér-e Ganz és Netanjahu egy széken?

Elkezdődtek a nagykoalíciós tárgyalások Ganz és Netanjahu között. A kérdés csak az, hogy Rivlin elnök képes lesz-e rávenni a két jelöltet arra, hogy osztozkodjanak a hatalmon.