Elfér-e Ganz és Netanjahu egy széken?

Elkezdődtek a nagykoalíciós tárgyalások Ganz és Netanjahu között. A kérdés csak az, hogy Rivlin elnök képes lesz-e rávenni a két jelöltet arra, hogy osztozkodjanak a hatalmon. 

Hétfő este Rivlin kezdeményezésére, négy év óta első ízben Netanjahu és Ganz közös egyeztetésen vett részt. Mikor Ganz 2015-ben leköszönt az izraeli hadsereg vezető pozíciójából, Netanjahu meleg szavakkal méltatta teljesítményét, de a kampány óta mindketten súlyos sértéseket dobáltak a másik fejéhez. Most azonban úgy tűnik, kénytelenek lesznek együttműködni, különben újabb választás elé nézhet Izrael – írja a The Times of Israel.

A hétvégi pártegyeztetések után felmerült, hogy mi lenne, ha a két jelölt időközönként váltaná egymást a miniszterelnöki székben. Ez egyszer már megtörtént 1984-ben. Ehhez meg kéne nehezíteni a kormánybuktatás lehetőségét, annak érdekében, hogy mindkét miniszterelnök ki tudja tölteni az idejét. Ezt úgy oldanák meg, hogy a 120-ból 80 szavazat kellene ahhoz, hogy lemondassák a kormányfőt.

Az izraeli 13-as televíziós csatorna Rivlinhez közeli forrásra hivatkozva azt állítja, hogy az elnök még nem döntötte el, kit nevezzen ki először arra, hogy megpróbáljon koalíciót alakítani.

Rivlinnek október 2-áig kell dönteni, ami pont Netanjahu bírósági meghallgatásának az időpontja is egyben.

Ha Ganz és Netanjahu nem tud megegyezni, akkor Rivlin elnök nehéz helyzetbe fog kerülni, hiszen bár a Kék-Fehér pártnak 33 széke van a Likud 31-ével szemben, viszont a potenciális jobboldali koalíció egy fővel nagyobb, mint a baloldali koalíció.

A tárgyalásokat az is bonyolítja, hogy Rivlin és Netanjahu hírhedten nem kedvelik egymást. A miniszterelnök ugyanis mindent megtett, hogy ne Rivlin legyen az elnök. Izraeli hírforrások szerint, ha az elnök ellene dönt, Netanjahu azt fogja mondani, hogy Rivlin szándékosan véget akar vetni a karrierjének.

A nagykoalíciós egyeztetések ellenére az az uralkodó nézet Izraelben, hogy a két politikus nem akar majd egységkormányt. Várhatóan mindketten megpróbálják meggyőzni Rivlint, hogy egyedül is képesek koalíciót alakítani.