Nyerő trió? – Rivlin felkérésére egységkormányról tárgyal Ganz és Netanjahu

A kétórás megbeszélés után az izraeli államfő kijelentette, „jelentős lépést tettek előre” egy életképes kormány felállítása irányában.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz, a Kék és Fehér párt elnöke beleegyeztek, hogy a szerdai napon folytatják az egységkormány feltételeivel kapcsolatos egyeztetéseiket.

A legnagyobb pártok vezetői hétfő este találkoztak Reuven Rivlinnel, miután egyiküknek sem sikerült elegendő ajánlást szereznie ahhoz, hogy egyedül kormánykoalíció létrehozásával bízza meg őket az államfő. A tárgyalás két órát tartott, és a feleknek kettesben is volt lehetőségük folytatni az egyeztetéseket, miután Rivlin elnök távozott a rezidenciáról.

„Jelentős lépést tettünk előre ma este, és most az első kihívás a két oldal közötti közvetlen kommunikációs csatorna felállítása”

— nyilatkozta Rivlin elnök a találkozó után.

Az államfő leszögezte továbbá, hogy egy ideiglenes kormány létezése egy stabil, választott kormány helyett káros az államra nézve. Hozzátette:

„az emberek elvárják önöktől, hogy megoldást találjanak, és megelőzzék a következő választást, akár ideológiai vagy személyes áron is. Nem most van az ideje az emberek kizárásának.”

Netanjahu kompromisszumos megoldásra kéri Ganzot

A Likud vezetője egységkormány létrehozását sürgeti néhány órával a Rivlin államfővel való végső egyeztetés előtt.