Ha győz a Munkáspárt, a brit külpolitika újra Izrael-ellenes lesz

A párt éves gyűlésén a tagok többsége támogatta Izrael gazdasági bojkottját és többen palesztin zászlókat lobogtattak a teremben.

A Brexit körüli káosz és a konzervatívok minimális többsége miatt várhatóan még idén új választást írnak ki az Egyesült Királyságban. Amennyiben a voksolást Jeremy Corbyn nyeri, akkor a brit külpolitika várhatóan Izrael-ellenes fordulatot vesz majd. Ez derült ki Brightonban, a Munkáspárt éves nagygyűlésén – írja a The Times of Israel.

A párt döntő többsége megszavazta a ciszjordániai területen készült termékek bojkottját, valamint egyetértett abban, hogy el kell utasítani a zsidó állammal kötött kereskedelmi megállapodásokat, mert az „nem ismeri el a palesztinok jogait”.

A határozat úgynevezett „etikai elvárásokat” vezetne be a gazdasági szerződéseibe, ezzel kiskaput nyitva arra, hogy a palesztinok jogaira hivatkozva bojkottálhassa Izraelt.

Nem meglepő módon, a párt támogatta a palesztinok „visszatérési jogát”, és megerősítette, hogy ellenzi a brit fegyverek Izraelnek történő eladását.

Egy ponton a delegáltak egy része felugrott és palesztin zászlókat kezdett lobogtatni, majd a tömeg a már megszokott „free Palestine!” szlogent kezdte kántálni. Videó:

Jeremy Newmark on Twitter: „#LPC19 – atmosphere on conference floor after composite 12 is tabled. And they have mixed the Brexit debate into the middle of the Israel Palestine stuff. pic.twitter.com/GDbaiEZyIa / Twitter”

LPC19 – atmosphere on conference floor after composite 12 is tabled. And they have mixed the Brexit debate into the middle of the Israel Palestine stuff. pic.twitter.com/GDbaiEZyIa

Az izraeli-palesztin konfliktust az általános külpolitikai vita részeként tárgyalták meg a párttagok.

Hétvégén publikáltak egy felmérést, amely szerint a Munkáspárt tagjainak háromnegyede úgy gondolja, hogy a pártnak nincs antiszemita problémája. A kérdőívből az is kiderült, hogy a tagok több mint fele ellenzi, hogy a Brexit után az Egyesült Királyság gazdasági szerződést kössön Izraellel.

A baloldali Labour Friends of Israel (Izrael munkáspárti barátai) szervezet igazgatója a Twitteren publikálta hivatalos álláspontját:

„Jeremy Corbyn Munkáspártja zsidóellenes rasszisták és Izrael-gyűlölők pártja. Elkeserítő, de nem meglepő, hogy a Munkáspárt miután évtizedekig ellenezte, ma úgy döntött, támogatja a radikális Izrael-ellenes bojkottot. (…) Nem csoda, ha a zsidó közösség fél attól a lehetőségtől, hogy Corbyn legyen az új miniszterelnök. Ez egy újabb sötét nap a Munkáspárt történetében”

– írta Jennifer Gerber.

Antiszemitizmus a Munkáspártban: vihar a BBC riportja után

A Labour egyik volt vezetője szerint „intézményesült” az antiszemitizmus a nagy múltú brit baloldali pártban.

Luke Akehurst a We believe in Israel kampány vezetője és korábbi munkáspárti tag azt nyilatkozta, érthetetlen, hogy annyi probléma közepette, miért pont Izraelről kell vitáznia a Munkáspártnak.

„Nem lehet ezt a jelenséget szétválasztani attól a beteges megszállottságtól Izraellel és a zsidókkal kapcsolatban, amely a párt antiszemita kríziséhez vezetett ” – mondta Akehurst.

A Munkáspárt árnyék-külügyminisztere, Emily Thornberry a nyitó vitában azt állította, hogy Donald Trump aktívan támogatja „Palesztina” bekebelezését és a palesztin emberek elnyomását. Thornberry szerint Netanjahu apartheid állammá akarja alakítani Izraelt.