A vörös- és fehérterrortól a Walking Deadig

A Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézete és Magyar Nemzeti Levéltár Somogy megyei levéltára konferenciát szervezett Kaposváron „A terror évei: 1919/1920. Vörösök és fehérek” címmel. A Mandiner tudósítását ajánljuk.

Polgár Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy megyei levéltárának igazgatója megnyitójában arról szólt, hogy

a centenárium „visszatekintésre késztet a történelemre”, hiszen számba kell venni a vörös- és a fehérterror áldozatait, illetve meg kell ismerni a gyilkosokat motiváló mozgatórugókat.

Veszprémy László Bernát, a Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézetének kutatója előadásában a zsidó ellenállás kérdését vizsgálta a fehérterror alatt. Mint kiemelte, a téma érzékeny, ugyanis fontos kerülni az áldozatok hibáztatását. Előadása szerint a zsidó ellenállási és jogvédelmi kísérletek nem a zsidóság, hanem az antiszemita ellenforradalmi állam miatt nem jutottak eredményre, ennek ellenére idézte néhány sikeres kísérlet példáját, elsősorban cionisták részéről.

Katona Csaba történész, a Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézetének munkatársa izgalmas és provokatív előadást tartott az első világháború brutalizáló hatásáról. Mint idézte, sok kegyetlenkedő ember kiválóan teljesített a fronton az első világháborúban, ám hazaérve civileken „folytatta a brutalitást”. Ilyen példa volt a már idézett Bibó Dénesé, aki kitüntetett veterán volt, ám idehaza a kivégzett zsidók és kommunisták holttestével fotózkodott. A háborús brutalizálódás modern popkultúrában való feldolgozásaiként

idézte a szerző a Walking Deadet és a Peaky Blinders sorozatot, ám korabeli forrásként Móricz Zsigmond novellái is szerepeltek.

A történész felhívta a figyelmet, hogy nem lehet mentegetni az egyik vagy másik fajta terror elkövetőit, a civil áldozatok gyilkosai az áldozatok származásától függetlenül gyilkosok voltak.

A teljes cikk, benne Hatos Pál, Varga István, Farkas Péter, Huszár Mihály, Vörös Boldizsár és Bödők Gergely előadásaival és Gecsényi Lajos intézetvezető hozzászólásával itt olvasható.

Prónay divathős hóhérja

Salm Hermann igazi dandy volt, szerette a divatos ruhákat, de a fehérterrorban is örömmel vett részt.