Prónay divathős hóhérja

Érdekfeszítő bejegyzést osztott meg Salm Hermann különítményesről és fehérterroristáról Nyáry Krisztián író és könyvkiadó.

Salm Hermann igazi dandy volt, szerette a divatos ruhákat — mutatja be a különítményest Nyáry. 1926 tavaszán jótékonysági divatbemutatót szervezett a Vígszínházban, ahol húsz arisztokrata hölgy társaságában állt a színpadra. A hercegnék, grófnők és baroneszek harminc ruhakölteményt mutattak be, Salm pedig egy nőiesen beszélő, feminin divatszabót parodizálva vezette fel az egyes jeleneteket. A közönség lelkes tapssal jutalmazza a főúri műkedvelőket, a gróf alakítását hetekig emlegették a koktélpartikon. A legújabb angol divat avatott szakértőjeként néhány alkalommal férfi manökenként is bemutatkozott.

Salm Hermannt imádták a nők.

190 centiméteres magassága, széles válla népszerűvé tette a bálokon, ahol gyakran kérték fel előtáncosnak. Gondja volt rá, hogy minden hölgyet felkérjen, és szép szavakat sugdosson a füleikbe. Arca markáns volt, sármját még az sem rontotta el, hogy egy kardpárbajból visszamaradt heg húzódott jobb szeme alatt. Németes akcentusát, kedves szótévesztéseit is kifejezetten vonzónak találták a nők.

Azonban a cikk szerint Salm véreskezű ember is volt, Prónay Pál különítményének tagja. Tószegi Freund Albert földbirtokost száz éve, 1919. augusztus 21-én Fonyódon tartóztatta le. A vád az volt ellene, hogy a kommün alatt nem államosították a birtokait, tehát minden bizonnyal maga is kommunista. A férfi nem akart váltságdíjat fizetni, inkább jó kapcsolataiban bízott. Felesége személyesen kereste fel Siófokon Horthy Miklós fővezért, aki futárral küldött parancsot Fonyódra. Ebben az állt, hogy Horthy Salmot teszi felelőssé a letartóztatott testi épségéért, és felhívja őt, hogy addig ne döntsön az ügyben, amíg szabályos tárgyalás nem volt. A gróf válaszul másnap reggel 7-re népgyűlést hívott össze a fonyódi iskola udvarára. Elővezette Tószegit és két másik foglyot. A tárgyalás gyorsan lezajlott: „Aki nem akarja, hogy felakasszák őket, tartsa fel a kezét!”

Miután senki nem mert jelentkezni, Salm távozott, néhány katona és civil pedig kivégezte Tószegit — írja Nyáry.

A teljes bejegyzés itt olvasható.

Amikor Cecén fojtogatták a „jordánokat”

Száz évvel ezelőtt a Fejér megyei Cecén zsidókat gyilkoltak különítményesek.