Maradhat a kampós orr a flamand jelnyelvben

A belga kormány által is elismert, halláskárosultakkal foglalkozó szervezet megvédte a kampós orr jelölést a zsidókra, válaszul egy zsidó szervezet kifogására – írja a JTA.

A Flamand Jelnyelvi Központ közleményben állt ki a kifogásolt jelölés mellett. Az Európai Zsidó Szövetség fordult a szervezethez, kifogásolva a jelnyelvi kézmozdulatot. A videószótár egy olyan oldalon üzemel, amely a Genti Egyetemhez tartozik.

A közleményben is írták, hogy a mozdulatokat ábrázoló videók évek óta elérhetőek online. Az is kiderült, hogy a kampós orrot, vagy pajeszt mutató mozdulat negatív értelemben utal a zsidókra, míg a szakáll mutatása is jelentheti ugyanezt a szót, pejoratív értelem nélkül.

Ugent lanceert nieuw symbool voor Jood in gebarentaal – ‘Haakneus’

Lees hier:https://joodsactueel.be/2019/09/17/ugent-lanceert-nieuw-symbool-voor-jood-in-gebarentaal-haakneus/

A szótárnak inkább „leíró”, mint „normatív” célja van – írták a nyilatkozat szerzői, kifejtve, hogy csak a flamand nyelven elfogadott jelnyelvi gesztusok katalogizálására és megjelenítésére törekednek, nem adnak utasítást azok használatára, azt rábízzák a felhasználókra.

Azt is megemlítik, hogy a szótárak sértő szavakat is tartalmaznak, mint például a „negro”, a belgákra a sörhas jelet is szokták használni, az ázsiaiakat pedig a szemformájuk alapján mutatják.

„Ezeket lehet sérelmezni 2019-ben, de a mozdulatok nem bántó szándékkal alakultak ki”

— fogalmaznak a közleményben.

Learn How to Sign the Word Jew

To learn how to sign more words,see the dictionary on our website at http://www.signbabysign.org.