Súlyos vádak: Izrael „nem habozik dezinformálni” Amerikát

Izraeli tisztségviselők, köztük Benjámin Netanjahu kormányfő tárgyalásaik alkalmával számos alkalommal „megvezették” Donald Trump amerikai elnököt – állította Rex Tillerson volt amerikai külügyminiszter a Harvard Egyetemen tartott előadásában.

Az egyetemi előadást a Trump által tavaly menesztett külügyminiszter még szerdán tartotta, de a Harvard Gazette című egyetemi lap közlése nyomán csak csütörtökön került az amerikai sajtónyilvánosságba.

Rex Tillerson elmondta: tapasztalatai szerint az izraeli tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásokon mindig szükség van „egy jó adag szkepticizmusra”, és különösen igaz ez szerinte a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott egyeztetéseken. „Kissé machiavellisztikus” politikusnak minősítette Netanjahut.

A volt külügyminiszter szerint a zsidó állam kormányzata a saját ügye érdekében „nem habozik dezinformálni Washingtont”.

Ezt többször is megtették az elnökkel, a „mi vagyunk a jó fiúk, a másik fél a rossz”-érvelés technikájával – fogalmazott Tillerson. Azt mondta, hogy a tárgyalások után ő és a munkatársai mindig részletesen ismertették az elnökkel a valós tényeket és fejleményeket, és – fogalmazott – Trump „ekkor megértette, hogy megvezették”.

Fotó: MTI/EPA

A kormányból 2018 márciusában menesztett külügyminiszter – aki korábban az ExxonMobil olajipari óriáscég elnök-vezérigazgatója volt – hangsúlyozta: kifejezetten zavarja őt, ha egy „ilyen szoros és fontos szövetséges így viselkedik”.

Tillerson kifejtette, hogy ő személy szerint az úgynevezett „kétállami megoldás”, azaz az Izrael melletti palesztin állam létrehozásának híve volt a palesztin-izraeli konfliktus megoldása érdekében. Panaszosan említette, hogy elzárták előle a palesztin-izraeli „dossziét”, ezeket az ügyeket Donald Trump a vejére, Jared Kushnerra bízta.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal csütörtökön a Twitteren válaszolt az amerikai diplomácia korábbi irányítójának. „Tillerson miniszter úr, a jó fiú tényleg Izrael” – tette közzé a hivatal.

A The Times of Israel emlékeztet arra, hogy Jeruzsálem régóta keményvonalas politikára próbálta rábírni Washingtont Iránnal kapcsolatban, ami Trump elődjével, Obama elnökkel konfliktushoz is vezetett. A Trump-adminisztráció kezdettől enyhébb tónusban szólalt meg a zsidó állammal kapcsolatban, nem volt hajlandó elítélni az ország település-politikáját, és elismerte Izrael fennhatóságát Kelet-Jeruzsálem és a Golán fennsík felett.

Trump nem hiszi, hogy Izrael kémkedne utána

„Minden lehetséges, de én mégsem gondolom, hogy így lenne” – reagált a Politico című lapban megjelent értesüléseknek, melyek szerint Izrael lehallgatja a Fehér Házat.