Macron: „Jót tettek nekem a sárgamellényesek”

Emmanuel Macron francia államfő a Time magazinnak adott interjúban úgy vélte, hogy a sárgamellényesek kormányellenes tüntetései „nagyon jót tettek” neki, mert azok éppen a mandátuma felénél kényszerítették stílusváltásra.

Az ötéves elnöki mandátuma feléhez érkezett francia államfő az amerikai magazinnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy most a „Halál-völgyben van”, a reformok beindítása és azok eredményeinek megjelenése között.

A Halál-völgy vége az a nap lesz, amikor megtapasztalják az eredményeket”

– mondta Emmanuel Macron.

„Mi szeretjük az erős vezetőket, de ki is akarjuk végezni őket”

– fogalmazott a francia elnök XVI. Lajos király 1793-as lefejezésére utalva a francia forradalomban.

„Számomra az a kihívás, hogy jobban odafigyeljek arra, amit az emberek mondanak, mint ahogy azt a kezdetekben tettem”

– hangsúlyozta a francia elnök a tíz nappal ezelőtt a hivatalában kamerával is rögzített lapinterjúban.

A Franciaországot sújtó társadalmi válságot érintő kérdésre Emmanuel Macron elmondta: „bizonyos szempontból a sárgamellényesek jót tettek nekem, mert figyelmeztettek, hogy milyennek kellene lennem”.

„Valószínűleg azt a benyomást keltettem, hogy az embereket akarom megreformálni. És az időnkénti türelmetlenségemet a franciákkal szembeni türelmetlenségként lehetett értelmezni. De ez nem így van”

– hívta fel a figyelmet a francia elnök, aki megígérte, hogy mandátuma második felét az emberek meghallgatása és a kevésbé távolságtartó kormányzás fogja jellemezni.

„Mostantól, azt hiszem. több időt kell szánni annak elmagyarázásra, hol tartunk, és mit szeretnénk pontosan csinálni”

– vélte Emmanuel Macron.

A sárgamellényesek tavaly november óta tüntetnek rendszeresen szombatonként Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen. A sárgamellényes mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat és a május végi európai parlamenti választások után Edouard Philippe francia miniszterelnök módszerváltást, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést ígért az országnak.

Francia zavargások – Harmadik hónapja tüntetnek a sárgamellényesek

Tizennegyedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek, akik a közvélemény kifáradása és a csökkenő mobilizáció ellenére újabb célkitűzéseket keresnek a mozgalomnak.

A Time európai kiadása második alkalommal jelent meg címlapján a hivatalban lévő francia elnök fotójával: 2017 novemberben „Európa következő vezetője”, ezen a héten pedig „Macron pillanata” felirattal.