Francia zavargások – Harmadik hónapja tüntetnek a sárgamellényesek

Tizennegyedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek, akik a közvélemény kifáradása és a csökkenő mobilizáció ellenére újabb célkitűzéseket keresnek a mozgalomnak.

Szinte napra pontosan három hónappal az első megmozdulás után – amelyen mintegy 300 ezren vettek részt a múlt szombati 50 ezerhez képest – a sárgamellényesek ismét felvonulásokat szerveztek a francia nagyvárosokban annak a hétnek a végén, amelyen két hangadójuknak – Eric Drouet kamionsofőrnek be nem jelentett tüntetés szervezése miatt és Christophe Dettinger volt bokszolónak rendőrök bántalmazása miatt – kellett bíróság elé állnia.

Párizsban a több ezer fős menet délben indult el a Diadalívtől a Champs-Elysées sugárúton, ahonnan az Invalidusok irányába folytatták útjukat. A békésen vonuló emberek ezúttal elsősorban az őket biztosító rendőrök ellen kiabáltak ellenséges jelszavakat. Kora délután szinte menetrendszerűen törtek ki összecsapások rendbontók és rendőrök között a boulevard Saint-Michelen, ahol könnygázzal oszlatták az embereket. A kisebb, epizódikus feszültségek ellenére Párizsban ezúttal nagyobb incidensek nélkül folytatódtak a tiltakozások.

A közösségi oldalakon egyébként a fővárosban három felvonulást és négy egyéb megmozdulást hirdettek meg az egymással összekülönbözött sárgamellényes csoportok: van, amelyik lázongásra szólított fel, egy másik az Étoile tér lehető leghosszabb ideig tartó elfoglalására, s a legnagyobb csoport ezúttal vasárnapra is utcára hívja az embereket a fővárosban.

A rendőrség adatai szerint délután 2 óráig országszerte 10 ezren tiltakoztak, múlt szombaton ugyanekkor 12 ezren vonultak utcára. Párizsban délutánig 3 ezren, múlt szombaton 4 ezren vonultak fel.

A dél-franciaországi Bordeaux-ban és Toulouse-ban – amely városok a kormányellenes mozgalom központi helyeivé váltak és a felvonulások rendszeresen erőszakba torkollottak az elmúlt hetekben -, délután folyamán várhatók nagyobb megmozdulások.

A legtöbb vidéki sárgamellényes csoport a mozgalom három hónapos évfordulóját kívánta megünnepelni és „vissza a gyökerekhez” felszólítással a városok menti körforgalmakba szerveztek békés megmozdulásokat. A rendőrség előre jelezte, hogy az úttorlaszokat és forgalomlassító akciókat nem fogja eltűrni.

Párizs és Strasbourg mellett felvonulásokat szerveztek szinte minden nagyobb városban (Marseille, Lyon, Nantes, Lille, Nice, Saint-Etienne, Bourg-en-Bresse, Thionville, Rouen, Pontivy, Alençon, Reims, Boulogne-sur-Mer).

Egy szerdán közzétett felmérés szerint a franciák többsége (56 százalék) azt szeretné, ha a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen,a  tavaly november óta tiltakozó sárgamellényesek befejeznék a megmozdulásokat, s a megkérdezettek 64 százaléka úgy látja, hogy a tüntetők követelései eltávolodtak a kezdeti elképzelésektől. Ez az első alkalom az elmúlt három hónapban, hogy a közvélemény elfordulni látszik a megmozdulástól.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárgamellényes mozgalom az elmúlt három hónapban több szociális jellegű követelést fogalmazott meg, és az államfő távozását is követeli a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén, szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásokba és összetűzésekbe torkollnak a rendfenntartó erőkkel.

Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon a közrend biztosítására. Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerdán 30 millió euróra becsülte a szombati tüntetéseken az utcákon okozott anyagi károkat (üzletek, bankok, kirakatok, középületek, köztéri eszközök megrongálását).