Izraeli és szaúdi vadászgépek Irán-barát milíciákat támadtak a szíriai-iraki határon

Egyes források szerint a most megsemmisített létesítményeket Irán a szaúdi Aramco két olajtermináljára mért szombati csapásokat követően további célpontok támadására kívánta volna használni.

Izraelt és Szaúd-Arábiát vádolják azokért a légicsapásokért, amelyeket a közelmúltban hajtottak végre Irán-barát milíciák ellen a szíriai Albukamal térségben, az iraki határ közelében – az arab nyelvű média tudósításai szerint. A támadások következtében többen meghaltak illetve megsebesültek, valamint fegyvertároló létesítmények és rakétavetők semmisültek meg – írja a The Times of Israel.

„Szaúdi vadászrepülőket észleltek más vadászgépekkel együtt, amelyek az iráni milíciákhoz tartozó létesítményeket és állásokat támadtak” – mondta egy névtelen forrás az Independent in Arabic című lapnak. A támadások az iráni Forradalmi Gárda hadserege Al-Quds egységeinek Albukamalban illetve más, az iraki-szíriai határ közelében fekvő területeken található állásait célozták meg.

A forrás szerint valószínű, hogy Irán a létesítményeket a szaúdi Aramco két olajtermináljára mért szombati csapásokat követően további célpontok támadására kívánta volna használni. A forrás hozzátette, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi koalíció immár nemcsak az ISIS-t célozza, hanem más csoportokat is, például az Al-Quds egységeket, valamint a Szíriában, Irakban és más területeken aktív iraki és iráni milíciákat.

Szaúdi források később tagadták a jelentést az Independent in Arabic szerint.

Arab koalíció: iráni eredetűek voltak a fegyverek, amelyeket a szaúdi olajlétesítmények ellen használtak

Teherán elutasította az erről szóló vádakat.