A csehek kilépnének a Budapestre települő „KGB-s bankból”

Csehország lépjen ki a Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB), amelyet 1970-ben hoztak létre a Moszkva által vezetett volt szocialista államok – javasolta a cseh parlamenti felsőház, a szenátus külügyi bizottsága, amely a testület gazdasági bizottságával együtt zárt ülésen foglalkozott a IIB Moszkvából Budapestre áttelepülését ismertető kormányjelentéssel. 

A bizottság határozatában javasolja a szenátus elnökségének, hogy szólítsa fel a kormányt azon lépések megtételére, amelyek „feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy Csehország kilépjen a IIB-ből”.

Pavel Fischer, a bizottság elnöke újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a Nemzetközi Beruházási Bank a szocializmus időszakának és a KGST-nek a maradványa, amely ma elsősorban Oroszország érdekeit szolgálja.

„Nincs semmi ok arra, hogy tagok maradjunk, Csehország számára ez nem előnyös. Az IIB ráadásul biztonsági kockázatot is jelent, ezért legfőbb ideje, hogy előkészítsük kilépésünket” – jelentette ki.

A cseh pénzügyminisztérium nyilvános állásfoglalásában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bank sikeres átalakításon esett át, és a cseh cégeket is támogatja. A tárca szerint a cseh kormány egyhangúlag jóváhagyta az IIB székhelyének áthelyezését Moszkvából Budapestre. A bank ezzel közelebb került a cseh piachoz, korlátozva lesz az esetleges orosz befolyás, s nagyobb lesz az ellenőrzés is.

A minisztérium közölte: nincs bizonyíték arra, hogy az IIB megsértette volna az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit. A cseh kormány jelentése szerint Oroszország az IIB tőkéjének 47 százalékát ellenőrzi.

Az IIB budapesti székháza. Fotó: Google Street View

A Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB) 1971-ben alapították azzal a céllal, hogy elősegítse a KGST-országok közötti kereskedelmet. „Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2018 szeptemberében jelentették be, az IIB Magyarországra költözik, ráadásul kiderült, a bank munkatársai diplomáciai mentességet élveznek majd, családtagjaik és vendégeik pedig kérdés nélkül vízumot kell, hogy kapjanak” – írta a hvg.hu a márciusi parlamenti döntésről.

Az American Enterprise Institute neokonzervatív think tank szerint „az IIB semmilyen tekintetben nem egy átlagos bank, sokkal inkább Putyin trójai falova az Európai Unióban és Amerika egyik szövetséges államában. Az IIB célja szerintük az, hogy segítse Putyinékat abban, hogy Közép-Kelet-Európát a Nyugattól a Kelet felé fordítsák.”

Az AEI azt sem zárta ki, hogy a bank az orosz hírszerzés egyik fedőtevékenységeként szeretne működni Európában – ezt azonban a bank cáfolta. Ungváry Krisztián történész mindenesetre még tavasszal úgy nyilatkozott: súlyos nemzetbiztonsági kockázattal jár a lépés, különösen, mert a „KGB-s bank” minden magyar szabályozást és ellenőrzést megkerülve működhet nálunk.

Ungváry szerint egyértelmű, hogy az IIB vezetőinek és munkatársainak jelentős része fedett hírszerző.

Amerikai nagykövet: ellen kell állni a Kreml próbálkozásainak

Nem az orosz tanktól kell tartani, hanem attól, hogy Moszkva nyugati intézmények utánzásával vásárolja be magát a régióba – mondta Cornstein a Parlamentben.