Amerikai nagykövet: ellen kell állni a Kreml próbálkozásainak

A budapesti amerikai nagykövet szerint ellen kell állni a Kreml cinikus próbálkozásainak, amelyekkel széthúzást szít a NATO-ban. David B. Cornstein erről a Parlamentben beszélt, ahol Magyarország 20 éves NATO-tagságát ünnepelték.

A nagykövet először az amerikai nép nevében köszönetet mondott a magyaroknak az elmúlt 20 év alatt, szövetségesként tanúsított barátságáért és a partneri kapcsolatokért. Hosszasan dicsérte Magyarország elkötelezettségét és szerepvállalását a NATO-ban.

„Ám a történetnek még nincs vége”, „további választások állnak előttünk”

— jelentette ki Cornstein.

A nagykövet szerint

hiba kizárólag a határokon átkelő tankokban gondolkodni az orosz fenyegetés kapcsán,

mert hogy hallott ilyen véleményt is. Hangsúlyozta: Putyin célja, hogy destabilizálja, gyengítse a NATO-szövetségeseket, és szétverje a demokratikus folyamatokat. Ezeket kiberbiztonsági támadásokkal és dezinformációs kampányokkal próbálja elérni.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Cornstein szerint a Kreml azzal is próbálkozik, hogy

„nyugati intézmények utánzásával vásárol befolyást a régióban”.

Ezzel az amerikai diplomata

az orosz Nemzetközi Beruházási Bank központjának Budapestre költözésére is utalhatott.

Orosz hírszerzéshez köthető bank Budapesten

A magyar Országgyűlés épp múlt héten szavazott meg teljes mentességet ennek a sokak által meglehetősen gyanúsnak tartott szervezetnek.

Sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy a bank vezetőségének jelentős része fedett hírszerző, de ezt persze nehéz bizonyítani.

Az viszont biztos, hogy a bankot nem felügyelheti az MNB, nem kell megfelelnie a pénzügyi és számviteli szabályoknak, a rendőrök be sem tehetik a lábukat a területére, és mindezeken túl még diplomáciai mentességet is kapnak a vezetők és vendégeik, akik így háborítatlanul utazhatnak a schengeni övezetben.

A HVG az American Enterprise Institute kutatását idézte, amely szerint nem lehet kizárni, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank segítségével az orosz hírszerzés fedett akciókat szervez Európában.

A Privátbankáron megjelent cikk részletesen ír Nyikolaj Koszov bankelnök szüleinek kémfilmbe illő KGB-s múltjáról.

Anyja, Jelena Koszova a 20. század egyik leghíresebb orosz kémnője volt. New Yorkban élve, fedőszervezetként az ENSZ-nek dolgozva, részt vett az amerikai atombomba titkainak megszerzésében. Apja pedig 12 évig volt Budapesten a szovjet hírszerzés (KGB) főnöke.