Sófárt fújattak Boris Johnsonnal

Zavarba jött, de helytállt a brit miniszterelök a napokban egy angliai kampányrendezvényen. Bár a sófár néma maradt, Johnson eleget tett a választói akaratnak.

— Biztos, hogy lehet ezt nekem? Nincs erre valami külön felhatalmazási jog? 

— Isten felhatalmazta rá.

Ez a rövid párbeszéd zajlott le a brit miniszterelnök és egy hölgy között hétvégén az észak-angliai Doncasterben, ahová Boris Johnson azért utazott, hogy pártja szavazóival találkozzon.

Az alábbi alig egyperces videón jól látszik, hogy az általában lehengerlő magabiztosságot sugárzó politikus kissé megilletődötten, sőt zavarban is volt akkor, amikor egy nő arra kérte — feltehetően a közelgő nagy zsidó ünnepek apropóján –, fújja meg a sófárt, az ősi zsidó hangszert.

Channel 5 News on Twitter: „A strange moment for Boris Johnson in #Doncaster as he was asked to blow a holy Shofar horn. His adviser was not keen but the PM gave it a good go anyway, only to be let down by his technique. pic.twitter.com/6jywCGQicQ / Twitter”

A strange moment for Boris Johnson in #Doncaster as he was asked to blow a holy Shofar horn. His adviser was not keen but the PM gave it a good go anyway, only to be let down by his technique. pic.twitter.com/6jywCGQicQ

Johnson folyamatosan kísérői felé tekingetett, mintegy tanácsot kérve tőlük. Majd amikor nekiveselkedett a hangszer megfújásának, úgy tűnt, nem bánta, hogy nem járt sikerrel. Igaz, nem is vitte túlzásba az erőfeszítést. Illedelmesen visszaadta a sófárt, gesztusához egy elmaradhatatlan szójátékot is hozzátett:

„Shofar so good — vagyis eddig elég jó.”

A JTA cikke szerint ez nem az első alkalom volt Johnson életében, amikor nyilvános helyen kellett megszólaltatnia a sófárt. 2011-ben Jonathan Sacks főrabbival közösen — akkor még mint London főpolgármestere — vett részt egy észak-londoni zsidó közösségi épület alapkő-letételénél. A rabbi segítségének is köszönhetően akkor Johnson sikerrel tudott hangokat előhívni a sófárból.

Johnson zsidósággal ápolt kapcsolatáról korábbi cikkünket ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Izrael-barát Boris Johnson az új brit miniszterelnök

A konzervatív párt Boris Johnsont választotta meg Theresa May utódjának. Johnsonon a sor, hogy kivezesse a briteket az Európai Unióból.