Oroszország nem járul hozzá az izraeli légicsapásokhoz Szíriában

Az izraeli források Netanjahu orosz villámlátogatását, amely arra irányult, hogy megpróbálja meggyőzni Putyint, hagyja figyelmen kívül Izrael szíriai támadásait, „kudarcnak” nevezték.

A Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti találkozó sem volt képes pontot tenni az Izrael és Oroszország közötti viták végére az iráni célpontok szíriai és iraki kiiktatásával kapcsolatban. Erről pénteken számolt be az Independent Arabia.

A jelentés szerint Moszkva nemrégiben három izraeli légicsapást akadályozott meg, amelyeket három szíriai katonai állásra terveztek mérni, ráadásul azzal fenyegetett, hogy hasonló próbálkozások esetén

a jövőben minden repülőgépet le fognak lőni, vagy az orosz vadászgépek, vagy az S-400 légvédelmi rakétarendszer.

A jelentésben idézett forrás szerint Moszkva augusztusban már útját állta egy légicsapásnak, amit egy qasiouni katonai állás ellen indítottak volna – írja a The Jerusalem Post.

Ezen túlmenően a jelentés azt állította, hogy egy héttel később újabb légicsapást terveztek egy szíriai előretolt állás ellen az Al-Qunaitra térségében, illetve egy harmadikat Latakiában. Az említett célpontok elleni támadások szándéka magyarázta állítólag Netanjahu oroszországi villámlátogatását is, amely ezek szerint elsősorban arra irányult, hogy meggyőzze Putyint, hagyja figyelmen kívül Izrael szíriai támadásait. Az orosz forrás szerint

Putyin tudatta Netanjahuval, országa nem engedi, hogy a szíriai hadsereget vagy az annak szállított fegyverek bármelyikét kár érje, mert a támadásokra vonatkozó engedély megadása Izrael iránti engedékenységének tűnhetne

– olyasminek tehát, ami ellentmond Oroszország azon céljának, hogy segítséget nyújtson a szíriai rezsimnek.

Az angol nyelvű arab hírportál arról számolt be, hogy Netanjahu pozitív üzenetet megfogalmazva megpróbálta a két ország közötti együttműködést hangsúlyozni, mi több, igyekezett ezt a választási kampányában is felhasználni, ám ez nem működött. Az arab hírportálnak nyilatkozó izraeli források a találkozót „kudarcnak” nevezték.

Azt állították, hogy az iraki és a szíriai légi csapások, minthogy a nyilvánosság előtt történtek, kínos helyzetbe hozták az oroszokat a térségbeli szövetségeseik – Szíria, Irán és az őket támogató milíciák – előtt.

Az orosz forrás szerint „Putyin kifejezte elégedetlenségét Izrael legutóbbi libanoni lépésivel kapcsolatban”, és nyomatékosan kifejtette Netanjahunak, hogy „elutasítja a Libanon szuverenitása elleni agressziót”. Márpedig hasonló kijelentést korábban nem lehetett hallani tőle. Putyin kijelentette továbbá, hogy valaki megpróbálja megvezetni őt Szíriát és Libanont illetően, és ezt nem fogja válasz nélkül hagyni. A forrás elmondása szerint Netanjahut figyelmeztették arra, hogy a jövőben ne mérjen csapást hasonló célokra.

A hírportál hozzátette, hogy több izraeli forrás nyilatkozott hasonlóan a témában, illetve, hogy a látogatás célja az volt, hogy az országok közötti súlyos vitákat taktikai, nem pedig ideológiai jellegű nézetkülönbségre mérsékeljék.

Orosz rulett: győzelemhez segíti-e a Putyin-találkozó Netanjahut?

Az orosz elnök a csütörtöki találkozón kijelentette: egyáltalán nem mindegy neki, ki lesz a következő miniszterelnök Izraelben.