Orosz rulett: győzelemhez segíti-e a Putyin-találkozó Netanjahut?

Az izraeli miniszterelnök öt nappal a választások előtt hivatalos látogatásra érkezett csütörtök délután Oroszországba, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és a védelmi miniszterrel találkozott.

Az orosz elnök azok után, hogy Netanjahu kedden kijelentette, amennyiben jövő héten őt választják meg miniszterelnöknek azonnal kiterjeszti a Jordán-völgyre az izraeli szuverenitást, rögtön kifogásolta a hirtelen jött döntést és nyilatkozatban szólította fel Izraelt a kétoldalú tárgyalásokhoz való visszatérésre.

Annektálás light: Netanjahu emelte a tétet

A miniszterelnök okosan lépett, mivel egy olyan területről van szó, amit az izraeliek többsége Izrael részének tekint és támogatja a szuverenitás kiterjesztését.

A figyelmeztető nyilatkozat (még) nincs összefüggésben a két ország közötti “különleges” diplomáciai kapcsolattal, egy dagesztáni hivatalos programra hivatkozva három órás késéssel ugyan, de Vlagyimir Putyin mintha mi sem történt volna fogadta az újraválasztása érdekében kampányoló izraeli kormányfőt.

Benjamin Netanjahu választások előtti látogatásainak időzítése nem szokatlan.

Célja kettős: a két ország közötti dekonflikciós megállapodás tárgyalásainak folytatása, tekintettel az elmúlt napok Szíriából irányuló aránytalan mértékű iráni fenyegetésekre és nem utolsó sorban Netanjahu újraválasztási esélyeinek javítása.

Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter, mint az orosz elnök barátja fog kezet a Tel-Aviv-i választási óriás plakátokon és nem véletlenül utazott a Fekete-tengerparti üdülőbe, hiszen legutóbb áprilisban is sikerrel járt hasonló ügyben.

Putyin jószándéka jeléül és állítólag minden különösebb ellenszolgáltatás nélkül segített, hogy a ‘82-es libanoni Sultan Yaqub-i csata óta eltűntnek nyilvánított Zachary Baumel holtteste 37 év után áprilisban hazatérhessen Izraelbe, ezzel is támogatva Netanjahu legutóbbi választási kampányát.

A tavaszi sikertelen kormányalakítás után, néhány nappal a választások előtt, Netanjahu orosz támogatást remélve utazott ismét Szocsiba.

Különös tekintettel az április óta a Likud-haredi koalíció ellen forduló és az orosz származású választók legtöbb szavazatainak begyűjtésére esélyes Avigdor Liberman (Jiszrael Beitenu) gyengítése végett. Az izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal az elmúlt öt évben immár 15. alkalommal találkozott.

Netanjahu szerint soha nem volt még ilyen jó a viszony Moszkva és Jeruzsálem között, két okból is kifolyólag.

Egyrészt, több mint egy millió orosz származású izraeli épít hidat a két ország között, másrészt köszönhetően a két vezető közötti közvetlen kapcsolatnak.

Putyin a találkozó során kerülte az érzelmi kliséket és nem utalt az említett két ország közötti “meleg viszonyra” azonban megerősítette Oroszország elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt.  A közelgő választással kapcsolatban pedig kijelentette, nem közömbös számára, ki fogja megnyerni:

“Oroszországnak fontos, hogy kit választanak meg és remélem, akit megválasztanak továbbra is folytatja és előmozdítja a kétoldalú kapcsolatokat”.

A találkozó elsődleges céljaként Netanjahu felhívta a figyelmet az elmúlt hetekben szíriai vonalról indított iráni agresszió drámai növekedésére, emlékeztetve az orosz elnököt a térség stabilizálásával kapcsolatos közös érdekekre.

Annak ellenére, hogy Oroszország Damaszkusz legfontosabb szövetségese, Izraellel közösen érdekelt abban, hogy Teherán ne vesse meg a lábát katonai értelemben Szíriában. Netanjahu az elfogadhatatlan fenyegetésre reagálva a tárgyalásos úton szükséges koordináció fontosságát hangsúlyozta a súrlódások megelőzése miatt, amikor Szocsiba érkezve először kollégájával Szergej Sojgu védelmi miniszterrel találkozott.

Netanjahu izraeli részről a katonaság szabad mozgásterének, különösen a légierőre értendő biztosítását akarta megtárgyalni az Izrael ellen irányuló iráni kísérletek meghiúsítására.

A közös koordinációra vonatkozó egyezményt azonban, pontosan egy évvel ezelőtt Izrael sértette meg, amikor egy orosz felderítő gépet fedezéknek használva támadtak egy szíriai katonai létesítményt.

Moszkva az orosz gép lezuhanásáért Izraelt tette felelőssé, mondván megsértette a két ország közötti dekonflikciós megállapodást, amely pontosan a hasonló esetek kiküszöbölése miatt jött létre, Izrael nem figyelmeztette időben Oroszországot a támadásról és nem közölt információkat a támadás céljáról, ráadásul a művelethez egyértelműen az orosz felderítő gépet használta fedezéknek.

Az incidens után Benjamin Netanjahu részvétét nyilvánította Putyinnak az orosz katonák halála miatt, az eset azonban egy időre megfagyasztotta a két ország közötti diplomáciai légkört. A tegnapi találkozó során azonban Vlagyimir Putyin bejelentette,

januárban Jeruzsálembe utazik egy hivatalos látogatásra, mely során részt fog venni az auschwitzi haláltábor felszabadítására emlékező eseményen és egy emlékmű avatáson, amit a leningrádi ostromban harcoló és eleső szovjet katonák tiszteletére emelnek.