A teljes Youtube egy teáskanálban – izraeli kutatók DNS-adattárolást fejlesztettek

A haifai Technion – Izraeli Technológiai Intézet és a Herzliyában található Interdiszciplináris Központ (IDC) kutatói jelentősen optimalizálták a DNS-alapú, digitális adattárolásához szükséges folyamatot – írja a The Jerusalem Post a Technion közleménye alapján.

A közlemény szerint, a Nature Biotechnology folyóiratban közzétett cikkben a kutatócsoport olyan adattárolási megoldást mutatott be, amely több mint 10 petabájt, vagyis  tízmillió gigabájt adatot tárol egyetlen grammban, miközben jelentősen javítottak az írási folyamaton. Ez elméletileg lehetővé teszi, hogy egy teáskanálban tárolják a YouTube teljes adatmennyiségét.

A tanulmányt Leon Anavy kutató vezette, aki a Technion Informatikai Kar hallgatója, a projektet pedig tanszékvezető professzor felügyelte.

A DNS-alapú adattárolás folyamatának optimalizálása lehetőséget ad arra, hogy ez az új technológia valódi alternatívát jelentsen a hagyományos adattárolási megoldásokkal szemben.

Mivel a szerverparkok felelősek a globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 2 százalékáért, hasonlóan  a légiközlekedéshez, és a globális villamosenergia-fogyasztás 3 százalékáért, a DNS-alapú adattárolás jelentősen hozzájárulhat a szennyezés csökkentéséhez is.

A Technion szerint a csoport fejlett hibajavító mechanizmusokat fejlesztett ki a biológiai-fizikai folyamatokból adódó hibák elhárítására, amely a DNS-alapú adattárolásra is jellemző egyelőre.

Prof. Zohar Yakhini, Leon Anavy, Inbal Vaknin, Prof. Roee Amit fotó: Technion

„Az általunk létrehozott hibajavító megoldásoknak köszönhetően nagy hatékonyságú kódolást tudtunk végrehajtani, majd az adatokat sikeresen visszanyertük”

– mondta Anavy.

„Több millió részből álló rendszerben dolgozunk, és ha a millió olvasásból akár egy esetben is hiba történik, az már megakaszthatja a folyamatot. A gondos kódolás lehetővé tette számunkra, hogy leküzdjük ezeket a problémákat”

– tette hozzá.

A kutatók szerint a tanulmányukban bemutatott technológia képes további folyamatok korszerűsítésére a szintetikus biológiában és a biotechnológiában.

„Úgy gondoljuk, hogy a következő években a szintetikus DNS felhasználásának jelentős növekedése várható a kutatásban és az iparban”

– mondták a kutatók.