Mégis törvénytelen a brit parlament felfüggesztése?

A brit kormány máris közölte, hogy fellebbezést nyújt be a skót bíróság végzése ellen.

Miközben a legfrissebb hitelminősítői helyzetértékelések szerint jelentős és végleges veszteséget okozna a brit gazdaságban egy megegyezés nélküli Brexit, jogi téren tovább zajlanak a viták a szigetországban. Szerdán a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság is törvénysértőnek minősítette végzésében a brit parlamenti ülésszak lezárását.

Emlékezetes, hogy öt nappal ezelőtt a londoni legfelsőbb bíróság még azt mondta ki, hogy nem ütközik törvényhozási jogszabályba a parlamenti ülésszak felfüggesztése és új törvényhozási évad elkezdése.

A per előzményei

Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy kormánya ebben a hónapban lezárja a parlament jelenlegi ülésszakát, és október közepén, alig két héttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenlegi határideje előtt új programot hirdet.

Johnsont az ellenzék részéről és saját pártján belül is sokan azzal vádolták, hogy lépésével az október 31-i Brexit-határnapig hátralévő parlamenti ülésnapok számát akarta korlátozni, igyekezve elejét venni, hogy a megállapodás nélküli Brexit ellenzői megakadályozhassák a rendezetlen kilépést az EU-ból.

A kormányfő azonban rendre cáfolta ezeket a vádakat, mondván: a lépésnek nincs köze a Brexithez, a cél egy teljesen új kormányprogram meghirdetése — olyan központi célkitűzésekkel, mint az állami egészségügyi szolgálat és az infrastruktúra fejlesztése.

Boris Johnson az íreket nyugtatgatja

Az ír kormányfőnek komoly kétségei vannak Johnson vámunió nélküli Brexit elképzeléseivel kapcsolatban.

Egyszer fent, egyszer lent

A parlamenti ülésszak lezárását követően a skóciai bíróságra a londoni alsóház 70 jórészt szintén Brexit-ellenes tagja — köztük a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) több képviselője — nyújtott be keresetet. A Court of Session első fokon eljáró tanácsa a minap elutasította a parlamenti ülésszak berekesztése elleni jogi kifogást, törvényesnek minősítve Johnson eljárását. Ugyanennek a bíróságnak a fellebbviteli fóruma ugyanakkor ezt a döntést megváltoztatta szerdai végzésében.

Az Edinburghban ülésező Court of Session háromtagú fellebbviteli fórumának határozata szerint ugyanis a brit miniszterelnök valóban azzal a céllal kezdeményezte az uralkodónál a londoni alsóház ülésszakának berekesztését, hogy

akadályozza a brit parlament tevékenységét, így a kezdeményezés jogsértő volt és a parlamenti ülés berekesztéséről hozott döntés érvénytelen.

A londoni alsóház ülésszaka kedd hajnalban ért véget, és az új évad október 14-én, alig két héttel a brit EU-tagság megszűnésének jelenleg érvényes határideje előtt kezdődik, amikor II. Erzsébet királynő kihirdeti Johnson kormányának új törvényalkotási programját.

London is rágódik a gondon

Mint említettük, a londoni felsőbíróság a múlt pénteken szintén tárgyalt egy keresetet, amely szerint törvénysértő a brit parlament ülésszakának berekesztése. Ez a bírói fórum azonban azt állapította meg, hogy Johnson a törvényeknek megfelelően járt el, amikor kezdeményezte az uralkodónál a parlamenti ülésszak lezárását.

A brit alsóház. Fotó: MTI/EPA

A felsőbíróság ugyanakkor lehetővé tette, hogy keresetet benyújtó Gina Miller (ismert Brexit-ellenes civil aktivista) a végzés ellen fellebbezést nyújtson be a brit Legfelsőbb Bírósághoz, amit a nő jogi képviselői azonnal meg is tettek.

A Legfelsőbb Bíróság várhatóan szeptember 17-én, jövő héten kedden tárgyalja az ügyet.

Hogyan tovább? 

A Downing Street a skóciai bíróság határozata után bejelentette, hogy a brit legfelsőbb bírósághoz fellebbezést nyújt be. A legfőbb brit fellebbviteli testület várhatóan a kormány fellebbezését is jövő kedden tárgyalja.

Kérdéses viszont, hogy a további bírósági határozatoknak milyen gyakorlati hatásuk lehet. A londoni parlament ugyanis a jövő héttől egyébként sem ülésezne, tekintettel arra, hogy megkezdődik a parlamenti pártok éves kongresszusainak sorozata, és ilyenkor hagyományszerűen nincs ülésezés az alsóházban.

Az EU „megfelelően felkészült” 

A londoni parlamentben még az ülésszak lezárása előtt sikerült elfogadtatni azt az ellenzéki kezdeményezést, amely megtiltja, hogy a kormány megállapodás nélkül léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból október 31-én.

A hétfőn hatályossá vált jogszabály lényege az, hogy ha október 19-éig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

Johnson az elmúlt napokban azonban többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását, és az Egyesült Királyság október 31-én mindenképpen kilép az EU-ból — akár lesz addig új Brexit-megállapodás, akár nem.

Ursula von der Leyen kedden a Brexit ügyében azt mondta Brüsszelben:

a labda az Egyesült Királyság térfelén van a szigetország európai uniós kiválását illetően.

Emellett az Európai Bizottság megválasztott elnöke figyelmeztetett arra is, hogy amennyiben ismételten elhalasztják a brit távozás október 31-re tervezett időpontját, akkor Londonnak — mint minden más tagállamnak– is delegálnia kell egy tagot a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságba.

A volt német védelmi miniszter kijelentette, hogy az EU megfelelően felkészült a rendezetlen kiválás esetére is, de szerinte ez „rendkívül káros” lenne mindkét fél számára.

Johnson csapdában: a végén mégis elmarad a Brexit?

A parlament mindkét háza elvetette a rendezetlen Brexitet, az ellenzék pedig továbbra is elkaszálná az előrehozott választásokat.