Halálos lehet a kannabiszos e-cigaretta?

Izraelben ijesztő hírekkel próbálják meg felhívni a figyelmet arra, hogy az e-cigarettázók hanyagolják a kannabisz-származékokat, különösen, ha azok olaj formájában kerülnek a szervezetükbe.

Halállal is végződhet az elektromos cigarettázók élménye, amennyiben kannabisz-származékból előállított olajjal dúsítják szenvedélyüket — erre figyelmeztet az izraeli egészségügyi minisztérium hivatalos közleménye, amelyet a The Times of Israel is közölt.

A lap hosszas cikkben idézi fel, hogy a zsidó állam egészségügyért felelős szerve elrettentő amerikai esetekre hivatkozva döntött a szokatlannak tűnő lépésről.

Az Egyesült Államokban ugyanis 33 államban 450 — közöttük öt halállal végződő — esetben állapították meg, hogy az e-cigarettázók körében jelentkezett megbetegedéseknek köze lehet a kannabisz olaj beszívásához.

Habár hivatalosan mindeddig még sehol nem sikerült konkrét bizonyítékokkal alátámasztani a feltételezéseket, erős a gyanú a vizsgálatokat végző szervezeteknél, hogy a megbetegedéseket azoknál észlelték, akik az e-cigarettának is nevezett füstölőkben az ún. E-acetát vitamin elnevezésű marihuanás olajat használták. Ez az kannabiszból előállított olajfajta ismert és keresett terméknek számít, elsősorban testre kenhető olaj formájában.

Most azonban úgy tűnik, az elektromos cigaretta töltelékeként komoly károkat okozhatott az emberek szervezetében. Fejfájást, szédülést, mellkasi fájdalmat, légzési nehézségeket és hányingert is okozhat.

A cikkben idézett egyes szakértők úgy vélték, a felmelegített olaj utáni belélegzés veszélyes lehet, mások azonban pont azt emelték ki, hogy a fogyasztók nem véletlenül használták ezt a módját a kannabisz tartalmú szer bevitelének: a marihuána legmagasabb élvezeti fokának eléréséhez szolgált hatásosan a folyékony anyag.

Az egészségügyi minisztériumnak egyértelmű az álláspontja: az elektronikus cigaretták használata káros az egészségre. „Habár a vizsgálatok továbbra is tartanak, hangsúlyozzuk:

a kannabisz olaj fogyasztása füstölgő készülékekben nem megengedett. Az ajánlott módja a szer bevitelének tabletta formájában, szájon át javasolt. Az olaj nem szakszerű bevitele a testbe halált okozhat”

— emlékeztet a minisztérium felhívása.

Izraeltől tanul kannabisz-ügyben Amerika

Az Egyesült Államokban egyre többen figyelik, hogyan válik Izrael „tejjel, mézzel és kannabisszal folyó földdé”.