Ezért gyűlölik egymást a Hamász és az Iszlám Állam terroristái

Miért van az, hogy a két iszlamista terrorcsoport nemcsak Izraelre, hanem egymásra is ellenségként tekint? – teszi fel a kérdést a Jewish Telegraphic Agency szerzője elemző cikkében. 

Augusztus utolsó hetében két Hamász ellenőrző-pont ellen is támadást hajtottak végre Gáza városában, ahol három rendőr veszítette életét. És nem Izrael állt a robbantások mögött — ahogy azt talán sokan feltételeznék. A Hamász állítása szerint az Iszlám Állam öngyilkos robbantói voltak az elkövetők.

A gyilkos támadást követő napon a Hamász máris tömeges letartóztatásokba kezdett az Iszlám Állam és más szalafista csoportok támogatói között a Gázai övezetben — idézi a történteket Marcy Oster a JTA oldalán közzé tett írásában.

Nem ez volt az első alkalom, amikor a Hamász és az Iszlám Állam (vagy ISIS) tagjai között összecsapás történt az elmúlt években.

Izrael és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetként tartják számon a Hamászt és az ISIS-t. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-ben 2014-ben ki is jelentette: „a Hamász egyenlő az ISIS-szal, és az ISIS egyenlő a Hamásszal.”

De miért tekint ellenségként a két iszlamista csoport egymásra?

Iszlamista filozófiák, különböző célok

Röviden a válasz az, hogy a Hamász — amit a Muszlim Testvériség részeként tartanak számon — egy olyan nemzeti felszabadító mozgalom, ami iszlamista szándéktól vezérelve szeretné elérni, hogy egy iszlám állam megalakuljon azon a területen, amit most Izrael, az ún. Nyugati Part és a Gázai övezet ölel fel.

Az ISIS viszont — ami az iraki és szíriai területeken kíván Iszlám Államot létrehozni — a szalafista ágazathoz tartozik az iszlámon belül, és célja újra felállítani az iszlám kalifátust, valamint kiterjeszteni a saría törvényt a régióra.

Az ISIS eretnekként tekint a Hamászra és támogatóira.

Ez pedig részben azért van, mert a Hamász részt vett a Nyugati Parton és Gázában tartott palesztin demokratikusnak tartott választáson, és igyekezett kapcsolatokat ápolni Egyiptommal is — amivel az ISIS már legalább 2013 óta háborús viszonyban áll.

A dzsihadisták az elmúlt napokban vérszemet kaptak

A zsidó állam és lakosai biztonságát veszélyeztető támadásokért egyérteleműen a Gázai terrorszervezet felel. Tudósítónk, Nagy Gabriella írása.

2018 januárjában az Iszlám Állam sínai ágazatának egyik videójában támadásokra bátorítottak a Hamász tagjai és intézményei ellen. Valamint a palesztinok elárulásával is megvádolták a Hamászt, amiért ISIS-harcosokat és más szélsőségeseket börtönöztek be Gázában, illetve nem akadályozták meg az Egyesült Államokat abban, hogy elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, továbbá Irán támogatását is elfogadták. A videót sokan az ISIS „háborús üzenetének” nevezték a Hamász ellen, tetőzve a már évek óta fennálló ellenségeskedést.

A videó végén az Iszlám Állam egyik Gázából származó tagja szerepelt, aki kivégzett egy olyan férfit, aki a Hamásznak csempészett fegyvereket.

Kapcsolat a Sínai-félszigeten

Az Iszlám Állam Sínai-félszigeten — az Izrael és Gáza déli határánál lévő egyiptomi sivatag ritkán lakott régiójában — lévő ágazatát az ISIS egyik leghatékonyabb helyi ágazataként tartják számon. És egyben egyike is azoknak, amik leggyakrabban kerülnek kapcsolatba a Hamásszal a Gázai-övezet szomszédságában.

Egyik „eredményük” volt, amikor 224 ember halálát okozva egy orosz utasszállító gépet lőttek le 2015-ben. Továbbá Egyiptom egyik legborzasztóbb, 311 áldozatot követelő terrorista támadása is nekik tulajdonítható, amit 2017 novemberében hajtottak végre egy szúfi mecset ellen a Sínai északi részén.

Az ellenségem ellensége…

Elsőre akár úgy is tűnhetne, hogy Izrael és a Hamász számára közös ellenséget jelent az Iszlám Állam.

2017-ben az Iszlám Állam felelősséget vállalt több, Izrael déli részére kilőtt távolsági rakétákért.

Az Iszlám Állam továbbra is veszélyt jelent Afganisztánban

A terrorcsoport 183 erőszakcselekményt követtek el június közepe és szeptember eleje között, csaknem kétszer annyit, mint 2018 hasonló időszakában.

2018 februárjában pedig a The New York Times arról számolt be, hogy két év alatt az izraeli hadsereg

száznál is több légi támadást hajtott végre Egyiptomnak a Sínai északi részére eső területén olyan dzsihadista csoportokkal szemben, amik az Iszlám Állammal álltak szövetségben az akkori egyiptomi elnök, Abdel-Fattah el-Sziszi jóváhagyásával.

Izrael beavatkozása a Sínai-félszigeten segített az egyiptomi hadseregnek abban, hogy határozott vezetésre tegyenek szert a dzsihadisták ellen évek óta tartó harcban, miközben Izraelnek sikerült nagyobb biztonságot elérnie a határain. A cikk Izraelt és Egyiptomot olyan „titkos szövetségeseknek” nevezte, akik „egy közös ellenség ellen vívnak rejtett háborút”.

… aligha a barátom

2014-ben az izraeli külügyminisztérium közzétett egy írást, ami a Hasonlóságok a Hamász és ISIS között címet kapta.

Ebben az állt, hogy mindkettő terrorista szervezet elsődleges eszközeként tekint a dzsihádra és öngyilkos merényletekre; üldözi és elnyomja a nem-muszlim kisebbségeket; kivégzik az ellenzék támogatásával gyanúsított embereket; egy muzulmán törvény által irányított államot terveznek megalapítani; erőszakkal elfoglalt területük van; a halál magasztalására tanítják a gyerekeket, és arra, hogy váljanak mártírokká a dzsihádban: és arra is törekszenek, hogy tömeggyilkosságokat hajtsanak végre ellenfeleikkel szemben.

Ennyit arról, hogy „az ellenségem ellensége a barátom”.

A Hamász rendszeresen rakétákat lő Izraelre, és Izrael éveken át katonai akciókat és gazdasági szankciókat vetett be a Hamász által uralt terület ellen.

Ennek ellenére még mindkét félnek gyakran szüksége van a másikra ahhoz, hogy a helyzet ne váljon rosszabbá.

„A Hamász lerombolása” — összegezte Aaron David Miller, a Woodrow Wilson Center nyugdíjazott közel-keleti szakértője — „egy olyan vákuumot teremtene, amit még veszélyesebb dzsihadista csoportok tölthetnének be, beleértve az Iszlám Állam tagjait.”

„Diverzitás vízumlottóval” jutott az Iszlám Állam mesterlövésze Amerikába

A kazah származású terrorista egy Amerika sokszínűsítését célzó programmal érkezett az országba.