Orbán: Salvini veresége átmeneti, a németek meggyengültek

Bár a konzervatív értelmiség hagyományos kötcsei piknikén elhangzó miniszterelnöki beszéd nyilvánosan nem ismert, az Index.hu közölt néhány részletet a beszédből.

A nemzetépítésre, a családpolitikára és a külpolitikai mozgásokra helyezte a hangsúlyt Orbán Viktor a Kötcsén, zárt körben elmondott beszédében. A kormányfő utalt arra, hogy az azonos nemű párok örökbefogadását és a drogfogyasztást illetően „változtatásokra készül”.

Külpolitika szempontjából lényeges, hogy Orbán szerint a magyar gazdaság fejlődését ki kell terjeszteni a teljes Kárpát-medencére, és a határon túli magyarok helyzetét is javítani kell.

Orbán Viktor a 2019-es kötcsei találkozón. Fotó: Orbán Viktor, Facebook

Azonban felhívta a figyelmet, hogy mindezt úgy kell tenni, hogy a magyar tervek ne sértsék a környező országok érdekeit.

Orbán továbbá úgy látja, hogy Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter (nélküle alakult az új olasz kormány) és Hans-Christian Strache volt osztrák alkancellár (a botránya után kénytelen volt lemondani) valóban vereséget szenvedett. De szerinte ez csak átmeneti vereség az úgynevezett „nemzeti erők” számára, ahová a Fideszt is sorolja Orbán.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a németek pozíciója érezhetően gyengült Európában, így tudta a francia elnök a V4-ekkel közösen meghiúsítani Angela Merkel német kancellár egyes terveit. De a német gyengülést annak is betudja, hogy Németországban a Néppárt hosszú ideje koalíciós kényszerben van.

A teljes cikk itt olvasható.

A magyar zsidókról értekeztek izraeli magyarok

Ugyan az antiszemitizmus újra a felszínre tört Magyarországon, a kormány ösztönzi a zsidó kultúra újjáéledését — hangzott el egy jeruzsálemi rendezvényen.