A magyar zsidókról értekeztek izraeli magyarok

Ugyan az antiszemitizmus újra a felszínre tört Magyarországon, a kormány ösztönzi a zsidó kultúra újjáéledését. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország ma az egyik legbiztonságosabb hely a zsidók számára Európában — hangzott el egy, az itteni zsidó diaszpórát bemutató jeruzsálemi rendezvényen. 

Sok olyan magyar van, aki nem mentes az antiszemitizmustól, meglepő módon mégis erősen támogatja Izraelt

— vélekedett a Tel-Aviv Egyetem magyar származású történésze a The Jerusalem Post beszámolója szerint. Dr. Raphael Vago a Beit Avi Chai szervezet vendégeként beszélt egy, a napokban rendezett jeruzsálemi eseményen, amelyre Magyarországról származó izraelieket hívtak meg.

A telt házas rendezvényen felidézték a zsidó nép évezredes történetét és együttélését a magyarsággal. Majd Vago pofesszor tartotta meg közpolitikai hangulatjelentését országunk jelenlegi állapotáról.

Miközben az antiszemitizmus újra a felszínre tört Magyarországon, ez nem kormánypolitika. Orbán Viktor nem antiszemita, legalábbis nem klasszikus antiszemita

— idézi a lap a történészt, aki szerint a diplomáciai kapcsolatok nagyon erősek a két ország között, és a magyarok gyakran védik meg Izraelt nemzetközi fórumokon.

Fotó: MTI

Jelenleg több zsidó fesztivált rendeznek Budapesten és másutt az országban, mint valaha. Az antiszemitizmus ellenére, vagy talán éppen amiatt, a kormány ösztönzi a zsidó kultúra újjáéledését. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország ma az egyik legbiztonságosabb hely a zsidók számára Európában. Még akkor is, ha Vago szerint a magyar kormány totalitárius, populista, nacionalista és politikailag jobbra tart.

Ugyanakkor Magyarország átírja a nácikkal folytatott együttműködése történetét, és emlékműveket épít olyan virulens antiszemiták emlékének tisztelegve, mint Horthy admirális — tette hozzá a Vago.