Meghalt a volt zimbabwei diktátor

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Mugabe egykori zimbabwei államfő – közölte pénteken internetes oldalán a brit közszolgálati műsorszóró, a BBC.

Családja megerősítette halálhírét.  Mugabét Szingapúrban érte a halál, ahol az elmúlt években rendszeres orvosi kezelést kapott.

A politikusnak fontos szerepe volt Zimbabwe (a volt Rhodézia) függetlenségének 1980-as kikiáltásában, ám csakhamar brutális egyeduralmat épített ki.

Mint a Wikipedia írja, Mugabe 1987-ben megszüntette a miniszterelnöki hatalmat és elnöknek nevezte ki magát, megszerezve az ország felett az abszolút hatalmat. Azóta Mugabét többször is újraválasztották, gyakran vitatott körülmények között.

1983–1985 között a hadsereg körülbelül 20 ezer ndebele civilt gyilkolt le. Az etnikai mészárlást a nemzetközi közvélemény elítélte, a zimbabwei hadsereg kegyetlenségei a napvilágra kerültek.

Mugabét 2017 novemberében távolították el a hatalomból katonai puccsal, a jelenlegi elnök, Emmerson Mnangagwa vezetésével.

Fotó: Wikimedia Commons

Mugabe kezdettől fogva támogatta az Arafat vezette palesztin „felszabadító” mozgalmat, az izraeli-délafrikai kapcsolatok miatt pedig a cionizmust is az apartheidhoz hasonlította. Izrael és Zimbabwe csak 1993-ban létesített diplomáciai kapcsolatot.

Az emberi jogok helyzete nem sokat változott Mugabe menesztése óta. Az Európai Parlament idén februári állásfoglalása szerint „Zimbabwe népe sok éve a Mugabe elnök által vezetett tekintélyuralmi rezsim alatt szenved, amely korrupció, törvénytelen erőszak, szabálytalanságokkal teli választások és brutális biztonsági apparátus segítségével tartja fenn hatalmát.”

A határozat emlékeztet, hogy az év eleji ellenzéki megmozdulásokra a hatalom brutálisan válaszolt:

„a rohamrendőrség túlzott erőszak alkalmazásával lépett fel és megsértette az emberi jogokat, többek között éles lőszer használatával, önkényes letartóztatásokkal, emberrablásokkal, az erőszakos fellépés áldozatait kezelő orvosi létesítmények megtámadásával, a letartóztatottak elleni gyorsított és tömeges bírósági eljárásokkal, a letartóztatottak kínzásával, nemi erőszak elkövetésével, valamint magán- és a köztulajdon megsemmisítésével. (…)

Zimbabwe emberi jogokkal és demokráciával kapcsolatos eredményei a legrosszabbak közé tartoznak a világon; mivel a zimbabwei népet és emberijog-védőket továbbra is támadások, gyűlöletbeszédek, lejárató kampányok, megfélemlítések és zaklatások sújtják, és rendszeresek a kínzásokról szóló beszámolók is.”

Mugabe egyik legsúlyosabb öröksége a drámai gazdasági helyzet. Zimbabwe gazdasága a múlt évtizedben gyakorlatilag összeomlott, ami arra vezethető vissza, hogy elkobozták a magángazdálkodók – főként fehér farmerek – földjeit. Egy évtizeddel ezelőtt a zimbabwei dollár gyakorlatilag megsemmisült. 2008 júliusában 231 millió százalékos hiperinflációt jeleztek, amely az év novemberére becslések szerint 79,6 milliárd százalékra gyorsult.

Mandela unokája Londonban: Izrael apartheid állam

Az egykori dél-afrikai politikus-ikon unokája és az izraeli parlament arab képviselője egymásra licitálva gyalázták a zsidó államot a hétvégi brit „bojkott-expón”.