Mandela unokája Londonban: Izrael apartheid állam

Az egykori dél-afrikai politikus-ikon unokája és az izraeli parlament arab képviselője egymásra licitálva gyalázták a zsidó államot a hétvégi brit „bojkott-expón”.

Mindig is ismertük Izrael igazi karakterét: Izrael egy apartheid állam

— fogalmazott Zwelivelile Mandela, a legendás dél-afrikai politikus és szabadságharcos, Nelson Mandela unokája Londonban egy pro-palesztin rendezvényen. A The Jerusalem Post cikke szerint Európa legnagyobb Izrael-kritikus rendezvényén most hétvégén is sok érdeklődő vett részt Londonban.

A Hamász-párti Al-Aksza barátai szervezet főszervezésében rendszeresen megtartott esemény ellen számos zsidó szervezet élesen felemelte a hangját.

PalExpo: hétvégén rendezik az Izrael-ellenes gyűlölet brit fesztiválját

A Hamasz-párti Al-Aksza barátai szervezet rendezvényének résztvevői többek között kipróbálhatják a BDS-bowlingot és megtanulhatják, hogyan „dekolonizálják Palesztinát.

Az eseményre kritikusai csak „a gyűlölet és az Izrael-ellenes propaganda hatalmas fesztiváljaként” utalnak, amely egyúttal nagyban támogatja a zsidó állam elleni bojkott zászlóvivőjét, a BDS mozgalmat is.

Mandela, a rendezvény egyik legnevesebb felszólalója arról is beszélt a közönségének, hogy a tavaly elfogadott nemzetiségi törvény „megerősítette, amiről mindig is tudtuk, hogy Izrael igazi jellege és valósága: Izrael apartheid állam”.

Izrael másodrangú állampolgárokként kezeli a nem zsidókat, akikre úgy tekint, mintha külföldiek lennének saját szülőföldjükön

— fogalmazott Mandela.

Hasonló üzenettel érkezett az izraeli Knesszet arab-izraeli képviselője, Yousef Jabareen is, aki a BDS mozgalom nagy örömére a zsidó állam bojkottjára szólított fel a londoni eseményen.

A nemzetközi közösségnek minden eszköz a rendelkezésére áll arra, hogy kezelje a „háborús bűnöket” — bojkottálni a telepeseket, az telepeken előállított termékeket, illetve bojkottálni a nemzetközi cégeket

— adott ötleteket híveinek a képviselő, aki szerint Izrael pontosan olyan, mint a dél-afrikai bantusztánok. Az ország az apartheid és a megszállás keveréke.

Az izraeli parlament politikusa a palesztinok mozgósítására is felszólított, Gázában és Ciszjordániában egyaránt.

A kétnapos esemény eredetileg a palesztinok kultúrájára, művészetére és történelmére fókuszált elsősorban. Két évvel ezelőtt, alapítása évében 15 ezer embert mozgósítottak a szervezők.