Izraeli segítség Amazóniának

11 fős izraeli elitalakulat kelt útra a héten, hogy segítséget nyújtson a Brazíliában tomboló erdőtüzek felszámolásában.

A hetek óta a brazil esőerdőket pusztító tűzvész megfékezésében nyújtanak segítséget az izraeli mentő- és tűzoltóegységek az Amazonas-medencében — írja az Israel21c portál.

A Yair Elkayam parancsnok vezette, 11 fős alakulat még kedden utazott a dél-amerikai országba, ahol a brazil kormány hetekkel ezelőtt szükségállapotokat rendelt el a hatalmas károkat okozó erdőtüzek miatt. A delegációt az izraeli külügyminisztérium szervezte, további kormányszervek bevonásával, Benjamin Netanjahu miniszterelnök indítványára.

Jair Bolsonaro brazil elnök a múlt héten tette közzé, hogy Netanjahu telefonon ajánlott segítséget neki. A katasztrófa a világ legnagyobb, az Amazonas-medencében található esőerdőjét érinti, amely mintegy egymillió bennszülött, és csaknem hárommillió állat- és növényfaj lakóhelyéül szolgál.

Január óta közel 80 ezer erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami önmagában is többéves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza.

A brazil kormány bejelentette, hogy 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

Amazonasi őserdő tűz: Netanjahu is segítséget ajánlott

Izrael tűzoltó repülőgépeket, és más eszközöket is kész küldeni a „Föld tüdejének” megmentéséhez.